LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Aitona

Pueblo

Aitona

Municipio

Aitona / Comarca: Segria

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

2398

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Major. 6

Código postal

25182

Teléfono

973794010

Fax

973794500

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Aitona

Web de Interés

Llocs d'interès de la vila d'Aitona

E-mail municipio

ajuntament@aitona.cat
 

Aitona, poble situat a la baixa ribera del Segre, estès per les terrasses fluvials quaternàries; a l'esquerra, fins als turons de la serra Grossa, que anuncien ja les Garrigues, i, a la dreta, fins a l'altiplà que separa les aigües del Segre i del Cinca, anomenat la Llitera.

Una gran part de l'aigua del Segre és desviada per un canal que corre paral.lelament al riu per la seva esquerra i és destinada a alimentar la central hidroelèctrica de Seròs, situada dins el terme municipal d'Aitona, al barranc de Carratalà

Les principals entitats de població són la vila d'Aitona, cap municipal, la caseria de les Casetes d'Utxesa i la colònia del Campament de la FECSA (que també s'havia anomenat la Canadenca). En el seu extens terme es troben les partides de Lleonàs, Genó, lo Vedadet, l'Empriu, la Vall dels Masos, Vallservera, Ventafarines, les Vinyes de Dalt, Pena-roja, lo Sot, la Redorta, la Carabassada, Cantacorbs, l'Eixandó, Fairà, les Pardines, la Carrerada i les Bandes, i els despoblats de Burgebut, Montfred, Montfiu, Carratalà i los Vilans.

FotoL'església parroquial de Sant Antolí és una majestuosa obra del segle XVIII
Llocs d'interès de la vila d'Aitona:
Església Parroquial de Sant Antolí..
Poblat de Genò
Santuari de Sant Joan de Carratalà.
Casa del Pare Palau
Casa natal de Sta. Teresa Jornet
Restes de l'antic castell islàmic
Restes del castell de Carratalà o de Carretelà
Barri de la Moreria i carrer de la Sinoga

 

 

santuari de Sant Joan de Carratalà, d'època romànica Foto de Juanjo Santolaya
 


Sant Joan de Carratalà: d'època romànica (absis semicircular), la construcció del qual hom atribueix als hospitalers, senyors de Carratalà, potser sobre una antiga mesquita. Segons un document del 1168 Sant Joan era integrat en la pabordia de Sant Llorenç de Lleida. El castell de Carratalà o de Calaterrà, les restes del qual Pita Mercé identifica amb les pròximes a l'esmentada ermita, fou d'origen islàmic, coetani del d'Aitona, esmentat ja el 1120 en els pactes citats entre Avifelel i Ramon Berenguer III. Fou dels hospitalers (dins la comanda de Torres de Segre) i gaudiren de rendes sobre aquest castell els canonges degans de la seu de Lleida (segles XV i XVI).

La principal activitat econòmica és l'agricultura, destacant el cultiu d'arbres fruiters. Des de 1989 compte amb una cooperativa agrícola.

Els equipaments esportius, emplaçats a la sortida de la població i al costat de la carretera que mena a Seròs, són un pavelló esportiu, un camp de futbol i una pista polisportiva. Hi ha clubs de futbol, d'esquí, de ciclisme, d'handbol i de tennis i una associació de caçadors.
Aitona celebra la festa major el 2 de setembre, festivitat de Sant Antolí, amb un dinar col·lectiu a base de paella. La festa major petita, que es fa en honor de Sant Gaietà, se celebra el tercer cap de setmana de maig i té el seu origen en un vot de poble del segle XVII. El 5 de febrer les dones casades del poble organitzen la festa de Santa Àgueda, i el mateix mes, amb una setmana de diferència, les noies solteres —les Apollònies— n'organitzen una altra de característiques similars. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua