LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Alàs i Cerc

Pueblo

Alàs i Cerc

Municipio

Alàs i Cerc / Comarca: Alt Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

391

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer Major, 10

Código postal

25718

Teléfono

973 352054

Fax

973 352054

Oficina Turismo

973 355798

Web Oficial

Alàs i Cerc tota la informaciò

Web de Interés

Alàs i Cerc, turisme rural

E-mail municipio

ajuntament@alascerc.ddl.net
 

Serra del Cadi per Luciti Portell de Cadí, puerto de montaña en los municipios de Alàs i Cerc y La Vansa i Fórnols, en el Alto Urgell

El municipi és situat a l'est del cap comarcal a 4 kilòmetres d'aquesta, a la riba esquerra del Segre. Limita al nord amb Estamariu, a l'est amb Arsèguel i Cava (Alt Urgell), al sud amb La Vansa i Fórnols, a l'oest amb el Pla de Sant Tirs i al nord-oest amb la Seu d'Urgell. Dins el terme d'Alàs i Cerc hi ha el petit enclavament de Bell-lloc, que pertany al municipi de la Seu i que és situat als primers contraforts de la Serra del Cadí. D'aquest muntanyam davallen les aigües que drenen el terme, un conjunt de petites valls paral·leles tributàries del Segre per l'esquerra.

Els monuments romànics més interessants són l'església de la Mare de Déu de les Peces, situada dalt d'un turó que domina el poble d'Alàs, i la de Sant Just i Sant Pastor, a Cerc, a més de l'esglesiola de Sant Romà de Banat, de propietat particular. El contrapunt al romànic el posa la capella de Sant Antoni, d'estil modernista, prop de Cerc

L'economia del municipi s'ha basat sempre en l'agricultura i la ramaderia, en el sector primari. La majoria de les cases del poble portaven llet a la Cooperativa del Cadí, on s'elaboraven els millors formatges del Pirineu. Alàs també havia estat reconegut per la qualitat de les seves pomes, tots els camps regadius del poble estaven plantats de pomers i els secans de peres(que resisteixen millor la secada).

La ruta: Per conèixer de prop el terme d'Alàs i Cerc us recomanem una de les rutes que s'han senyalitzat a la comarca per fer en bicicleta tot terreny.

Mapa del municipi d Alàs i Cerc

 

foto de Vilarrubla

 

El terme comprèn, a més del poble d'Alàs, cap del municipi, els pobles de Torres d'Alàs, Cerc, Artedó, la Bastida d'Hortons, el Ges, Vilanova de Banat, el llogaret de Lletó i diversos santuaris i masies esparsos arreu.

Al taller del Julià Tejedor es fan tant peces de decoració elaborades amb fusta i guarniments de flor seca, com de moble massís fet a mida. La fusta la tracten amb vernissos fets d'extractes naturals i l'acaben amb cera en el cas de les coníferes o goma laca en les altres. Algunes de les peces les treballen amb l'envellit natural per donar un acabat més rústic Tel.: 973 35 35 33 (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua