LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Alentorn

Pueblo

Tipo de Entidad: Alentorn - El Pont d´Alentorn

Municipio

Artesa de Segre / Comarca: Noguera

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

27

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Ajuntament, 3

Código postal

25730

Teléfono

973 400 013

Fax

973 401 010

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Alentorn descripcio del poble

Web de Interés

Artesa De Segre

E-mail municipio

info@artesadesegre.cat
 

Al peu de la muntanya de Sant Ermengol a 380 m d'altitud hi ha el poble d'Alentorn a poc més d'un quilòmetre del Segre. Alentorn constituí municipi propi fins a la segona meitat del segle XIX.

Foto de EmazabAlentorn: L'església parroquial de Sant SalvadorEl castell d'Alentorn, que sembla que al segle XVII ja no era habitat, no es conserva; només resten alguns vestigis d'un mur angular sobre el carrer del Collet, medieval, i unes voltes aprofitades com a cellers. Hom fa al·lusió encara al pati del Castell.

L'església parroquial de Sant Salvador, és de tradició gòtica amb ornamentació renaixentista. La torre, vuitavada sobre base quadrada, s'acabà el 1925. A la capella de la Mare de Déu de la Pau tenia anomenada una imatge de la Mare de Déu, renaixentista, d'alabastre, que segons la tradició fou duta des de Trapani (Sicília) per Manuel de Malta, que fou gran prior de l'orde de Sant Joan de Jerusalem, al segle XVI.

És tradicional al lloc la fabricació de forques per a batre, de fusta de lledoner; i fins i tot hi hagué el Sindicat Forcaire de la Verge de la Pau. Els forcaires d'Alentorn anaven a vendre per tot el Principat, per Aragó i per Navarra, durant el temps que precedia la batuda. Als afores, a migdia del poble, hi ha el pla de les Vídues, on hi ha sepultures excavades a la roca sobre una balma, on es troba l'ermita troglodítica de Sant Salvador. És tradició de ballar per la festa major (15 d'agost) la contradansa d'Alentorn, que participa d'algunes característiques del ball rodó.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua