LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Alfarras

Pueblo

Alfarràs

Municipio

Alfarras / Comarca: Segria

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

3155

 

Ayuntamiento

Dirección

Avgda. Catalunya, 16

Código postal

25120

Teléfono

973760007

Fax

973761286

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Alfarras

Web de Interés

Alfarras, ajuntament de Lleida

E-mail municipio

ajuntament@alfarras.ddl.net
 

Alfarràs és un municipi de la comarca del Segrià. Està situat entre la riba del Noguera Ribagorçana i els turons del Sas i la Serra Llarga (les Guixeres).

Entre el patrimoni d'interès d'Alfarràs trobem l'església vella de Sant Pere, d'interessant portalada, el molí de farina i la seua bassa i el pont vell sobre el riu, volat en part durant la guerra.

Canal de PinyanaAlfarras: L'aigua és la del canal o seclla de Pinyana, provinent del pantà de Santa Anna

L'aigua és la del canal o seclla de Pinyana, provinent del pantà de Santa Anna, que rega la seua horta. Els préssecs són els "del Ribagorçana", amb Q de qualitat reconeguda

Alfarràs és poble "d'aigua, fil i préssecs", elements que, sumant-hi les dues carreteres que es troben al centre del poble, han estat les maneres de guanyar-se la vida.

Origen del Topònim: De l'àrab: al-kharràz, el molí. Els dies de la conquesta del Segrià, Alfarràs era una petita caserna amb un molí fariner vora la sèquia que baixava del congost de Pinyana. No gaire lluny hi havia l'Almúnia d'Ananí. Ambdós llocs, com Almenar i Alguaire, foren conquerits el 1147

A més d'Alfarràs, el cap de municipi, el terme comprèn el barri d'Andaní i les partides del Sot d'Alfarràs, la Plana d'Alfarràs, les Guixeres, la Quadra, el Coll de Foix, el Sot d'Andaní, la Plana d'Andaní, els Hortets, la Sisquella, el Grec i el Sas; altres partides d'Alfarràs són l'Illa, el Pla de Gilis i Arnaia.

Pel que fa als equipaments culturals, la Fundació Caixa de Pensions té, des del 1982, una casa de cultura amb sala d'ús polivalent i sala d'exposicions. Hi ha una llar de jubilats i un patronat músico-cultural dependent de l'ajuntament, amb secció de teatre i de música. Hi ha també un grup d'esplai de dones, una associació de jubilats i pensionistes i un grup de cantaires

La festa major d'Alfarràs se celebra per Sant Pere, el 29 de juny, en honor del seu patró. L'anomenada festa major d'hivern es fa per Sant Sebastià (20 de gener), l'altre patró del poble(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua