LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Alguaire

Pueblo

Alguaire

Municipio

Alguaire / Comarca: Segria

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

3165

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Església, 21

Código postal

25125

Teléfono

973756006

Fax

973756837

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Alguaire

Web de Interés

Alguaire, sede de l´aeroport de lleida

E-mail municipio

ajuntament@alguaire.ddl.net
 

Vista del poble de AlguaireEl municipi d'Alguaire té una extensió de 50 km2. És el segon municipi del Segrià

 

El municipi d'Alguaire té una extensió de 50 km2. És el segon municipi del Segrià en extensió. Situat a la dreta del Noguera Ribagorçana, està situat al peu de l'escarpament sobre el qual s'alçava el Castell d'Alguaire (comanda hospitalera i convent de les monges), del qual queden escasses restes.

El Noguera-Ribagorçana transcorre per un dels extrems del terme d'Alguaire, oferint-nos un espai d'interès natural i paissatgístic

El topònim és d'origen àrab (segons Asín Palacios significa 'fondalet' i, efectivament, el poble es troba a la base del penyal que sostenia el castell àrab). Travessa el terme de S a N la carretera N-230, que passa prop de la vila d'Alguaire, i diversos camins rurals comuniquen amb Almacelles, la Portella i altres nuclis.

L'església, de transició del romànic al gòtic, donava en part a l'hospital, que acollia familiars i pelegrins que acudien a venerar la devota imatge de la Mare de Déu d'Alguaire. L'església tenia, a més, cinc capelles principals (Sant Joan Baptista, les Verges o Santa Úrsula, el Corpus Christi, el Sant Crist i Sant Salvador, a més de la dels Apòstols al claustre), i la capella del Comendador.

El nucli antic s'ha eixamplat en totes direccions i arriba fins al peu de la carretera a la Vall d'Aran. La notable església parroquial de Sant Sadurní, que hom havia bastit a la fi del segle XVIII —fou inaugurada el 1781—, d'estil barroc, tres naus d'ordre compost, gran cimbori i retaule major de grans proporcions (epígon de la Seu Nova de Lleida), fou destruïda el 1936 i ha estat refeta.A la part alta de la vila hi ha l'antic santuari de la Mare de Déu del Merli, que té l'origen en una antiquíssima església potser visigòtica

Aeroport de Lleida-Alguaire

l'Aeroport de Lleida-Alguaire: és una instal·lació aeroportuàriaEl Sagrat Cor:
és una imatge situada a la part alta del cim de la serra que protegeix i serveix d’assentament al poble. Va ser construïda l’any 1966 amb l’aprovació i finançament popular.

Els principals nuclis de població d'aquest municipi són Alguaire, cap municipal, la caseria de la Mata de Pinyana (també anomenada la Colònia) i les urbanitzacions de Tabac i Pinyana, aquesta darrera compartida amb el terme municipal de Vilanova de Segrià.

La seua economia se sosté principalment en l'agricultura i ramaderia. El seu terme municipal acull l'Aeroport de Lleida-Alguaire: és una instal·lació aeroportuària que dona servei a la ciutat de Lleida i les comarques properes. La nova infraestructura s'ubica dins del terme municipal d'Alguaire i té caràcter regional, és a dir, abasta qualsevol distància europea de manera similar a la de l'Aeroport de Reus o el de Girona (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua