LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Alins

Pueblo

Alins

Municipio

Alins / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

297

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. de l'Ajuntament sn

Código postal

25574

Teléfono

973624405

Fax

973624388

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Alins

Web de Interés

Alins de Vallferrera i la Vall Ferrera, esport i aventura

E-mail municipio

ajuntament@alins.ddl.net
 

Situació d´Alins

 

El municipi d'Alins de Vallferrera, de 183,84 km², es troba al sector NE de la comarca i comprèn totes les terres que componen la Vall Ferrera. L'actual municipi és formà el 1927, quan s'uniren al terme d'Alins de Vallferrera els d'Ainet de Besan, Àreu, Norís i Tor.

El poble d´AlinsDes de l'entitat municipal d'Àreu s'accedeix al camí més popular d'ascensió al cim més alt de Catalunya, la Pica d'Estats de 3.143 metres

Altres indrets del terme:
Araós
Virós
Besan
Ainet de Besan
Àreu
Norís
Tor

Hi ha tres refugis de montanya, Vallferrera, Barbote i Baiau. Des de La Pobla de Segur, passant per Sort i Llavorsí s´hi arriba facilment per la carretera local L-504 des de la seva cruïlla amb la C-13. Aquets nuclis també s´hi pot arribar des d´Andorra passant pel Port de Cabús. No és aconsellable fer aquesta travessía amb un cotxe que no sigui un tot terreny.

Pica d'Estatsal cim més alt de Catalunya, la Pica d'Estats de 3.143 metresEl nucli s'allargassa prop de la carretera al primer eixamplament de la vall, amb la presència del majestuós Monteixo al fons; la població s'estén pel marge esquerre del riu i la forma el nucli planer, amb un hostal i la casa de la vila, enfront de la qual es guarda el mall d'una antiga farga. Era una vila oberta, no murada. Un xic més enllà, al peu de la carretera es troba l'antiga església parroquial de Sant Vicenç, amb una ampla façana de dos vessants molt inclinats. Va ser totalment refeta tardanament i té la volta barroca amb llunetes; guarda, en canvi, el campanar romànic a la base, amb arcuacions llombardes a la part inferior, renovat i amb una coberta punxeguda piramidal a la part superior.

Potser pel treball de restauració promogut per l'Associació pel Patrimoni de la Vall Ferrera (fundada l'any 1983) es conserven molts edificis de notable interès històric-artístic i arquitectònic: l'església preromànica de Sant Feliu, el conjunt arquitectònic de la força d'Àreu, el Colomer i la Torre Presó d'Alins, l'església de Santa Maria de la Torre, les ermites de Sant Quirc d'Alins, Sant Francesc d'Arós (la més antiga del Pallars), etc. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua