LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Almenar

Pueblo

Almenar

Municipio

Almenar / Comarca: Segria

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

3669

 

Ayuntamiento

Dirección

PLAÇA DE LA VILA, 10

Código postal

25126

Teléfono

973 770 013

Fax

973 770 449

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Almenar

Web de Interés

Informacio cultural del poble d'Almenar

E-mail municipio

ajuntament@almenar.ddl.net
 

La vila d'Almenar es troba esglosada en un petit turó.Es troba a la zona nord de la comarca, a la dreta de la Noguera Ribagorçana, regada pels canals d'Aragó i Catalunya i de Pinyana Al cim del turó hi ha l'antic castell arrabassat el 1094 als musulmans de Lleida pel Comte Ermengol V d'Urgell i conquerit definitivament el 1147 pel Comte de Barcelona Ramon Berenguer IV, el qual dos anys després, concedí carta de població a un centenar de balaguerins. La vila fou assetjada el novembre de 1641 per les tropes castellanes, dirigides per Jacinto Loris i defensada pel capità Jaume d'Algerri amb únicament 100 arcabussers, fins que va arribar el general Philippe de La Mothe-Houdancourt, que va enviar durant la nit a 100 cavallers que van fer sonar les trompetes i tambors, fentr creure als espanyols que s'enfrontaven amb un exèrcit superior, fent fugir als assetjants, que van deixar l'artilleria i bagatges

Setge d'Almenar, guerra dels Segadors

Almenar  assetjada el novembre de 1641 per les tropes castellanes

Centra el nucli antic, on es conserven algunes cases antigues, una plaça d'estructura rectangular i urbanisme harmònic, on se situen a banda i banda la casa de la vila i l'església parroquial.
L'església parroquial de Santa Maria, gòtica i d'una sola nau, fou reformada el segle XVIII, en que fou construït, a més, el campanar (1740).Dins el terme municipal hom ha trobat restes arqueològiques de l'edat de bronze i del ferro (tossal del Metxut, turó de Sant Salvador), d'un camp d'urnes a la partida de Tudela i de viles romanes al pla del Sot i al pont de Ferrando.

Llocs d´interès:

CASA DE LA VILA
CASA TURISME RURAL "CAL DALFO"
CASA TURISME RURAL- LA TORRE ARI
EL CASAL DEL PONT DEL MOLÍ
EL FOSSAR
EL JACIMENT DE LA MORRERA
EL JACIMENT DE LO TOSSAL DE LES GRALLES
EL POUET DE GEL
EL TOSSAL DEL MEXUT
ERMITA DE SANT SEBASTIÀ
JACIMENTS DE LO TOSSALET DEL TON DEL TONOT, LO TOSSAL DE SANTAMARIA I PONT DE FERRANDO.
JACIMENTS VARIS A LA SERRA DE BOLÓS I DEL MAS DEL GABRIEL

El municipi comprèn l'antic terme de Santa Maria d'Almenar ( o torre de Santa Maria) i el caseriu de la Bassa Nova.

El mercat setmanal es fa el dimecres. Hi ha 7 oficines bancàries. El cap municipal disposa també d'una farmàcia i d'un CAP . Hi ha dos centres públics d'ensenyament primari i un centre públic d'ensenyament secundari. La caserna de la guàrdia civil és situada al nucli urbà. Hi ha una pensió

La festa major d'hivern se celebra en honor de Sant Sebastià (20 de gener), el patró del poble, i és costum de fer una processó a l'ermita que li és dedicada dins del nucli urbà. En aquestes mateixes dates se celebra una fira de maquinària agrícola. La festa major d'estiu és per Sant Roc, el 16 d'agost, i en aquesta ocasió s'organitzen activitats lúdiques per als infants i ball popular a la plaça Soldevila.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua