LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Alpicat

Pueblo

Alpicat

Municipio

Alpicat / Comarca: Segria

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

6058

 

Ayuntamiento

Dirección

C. de Lleida, 42

Código postal

25110

Teléfono

973 736 006

Fax

973 736 049

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ajuntament d´Alpicat

Web de Interés

Alpicat dadel de la historia del poble

E-mail municipio

ajuntament@alpicat.cat
 

El poble d´Alpicat està situat a la comarca del Segrià, a uns 7 quilòmetres al nord-oest de Lleida.Limita amb el municipi de Lleida al sud, amb Malpartit (Torrefarrera) al nord i nord-oest, amb Rosselló al nord-est i amb Torrefarrera a l’est i nord-est. Alpicat s’aixeca sobre un turó, des del qual es domina una extensa planura flanquejada, per la banda occidental, pels altiplans de la Cerdera.

ImagenL´Escut d´Alpicat

L´Escut d´Alpicat: escut caironat d'or, un pi de copa alta arrencat de sinople acompanyat d'un ganivet d'atzur manegat de sable a la destra i d'una palma de sinople a la sinistra, ambdós posats en pal. Per timbre, una corona mural de poble.

Una part del terme municipal d'Alpicat, al sector nord-occidental de la comarca, se segregà per l'abril del 1991 per tal de constituir un municipi independent amb la denominació de Gimenells i el Pla de la Font

El terme comprèn el poble d'Alpicat, cap del municipi, i diverses urbanitzacions que s'han desenvolupat al Pla de Montsó (la Terra Ferma, l'Hostal del Lluc, les Moreres, Rafel i el Rec Nou), i al Pla de la Sardera (la Sardera, Buenos Aires i la Miranda), a més de la de les Bruixes i la Terra Baixa. Entre les partides cal esmentar el Pla de Montsó, el Rec Nou, Graó, els Rovinals, el Tossal Gros, la Sardera, el Tossal de la Corona i la Coma.

L'edifici més notable de la població és l'església parroquial de Sant Bartomeu, feta a la fi del segle XVII (façana barroca, campanar vuitavat, amb l'interior neoclàssic) sobre una d'anterior, de la qual procedia una imatge de Santa Maria (perduda el 1936), titular d'una capella instituïda el 1525. La part superior del temple fou reconstruïda el 1989 amb una cúpula de nova estructura decorada amb ceràmica.

Sant Bartomeul'església d´Alpicat

Cal Negre és una casa pairal rural de la primera meitat del segle XVIII (1741). És un edifici amb quatre nivells, una planta soterrada amb un important celler i un cup exterior, una planta baixa, on hi havia les quadres, i dos pisos superiors. Les dos façanes exteriors són de pedra picada, amb grans carreus regulars. Hi ha dos portalades d’entrada amb arcs de pedra, una de mig punt i l’altra de punt rebaixat. Tan els balcons com les finestres estan fets de dintells de pedra i bases treballades.

La festa major se celebra el dissabte més proper a Sant Bartomeu. El dissabte abans del 20 de gener es fa la festa de Sant Sebastià i Sant Antoni, amb la benedicció d'animals; i el cap de setmana per sobre del 15 de maig, la festa de Sant Isidre. Pel novembre —en data variable— se celebra la festa dels quintos. L'Onze de Setembre és tradició fer l'aplec de la Cutxipanda, el nom del qual fa referència a un plat típic fet a base de conill, llonganissa, cargols, costella de porc, pebrot, albergínia, tomàquet i ceba; al vespre es fan focs d'artifici. (ftes, fotos, mas info ver links)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua