LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Alsamora

Pueblo

Tipo de Entidad: rural-ruinos: Alsamora

Municipio

Sant Esteve de la Sarga / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

20

 

Ayuntamiento

Dirección

Casa Consistorial

Código postal

25632

Teléfono

973 653377

Fax

973 653378

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Alsamora en datos y fotos

Web de Interés

Sant Esteve de la Sarga

E-mail municipio

ajuntament@santesteve.cat
 

Situat a 851 m d'altitud al peu del vessant septentrional del Montsec d'Ares, a la conca de la Noguera Ribagorçana, a 4 km de l'entrada de l'estret de Mont-rebei. Hi passa el camí d'Àger al Pont de Montanyana pel coll d'Ares.

Vista del pobleAlsamora és un poble de pallars jussaConserva unes torres de defensa medievals. La senyoria pertanyia al baró d'Eroles. En crear-se, a la segona meitat del s XIX, el terme municipal de Sant Esteve de la Sarga com a resultat de l'agrupació de diversos petits municipis, aquest prengué el nom d'Alsamora, però des d'abans del 1920 fou substituït per l'actual.

Destaquen al poble les ruïnes del casc urbà, típicament medieval, amb forma de poble obert distribuït al llarg d'un carrer, les restes restaurades de la torre de guaita i el conjunt de camins medievals que, sortint del poble, travessen el Montsec d'Ares en diferents direccions.

A Alsamora hi ha la Cova Colomera o de les Gralles, a l'esquerra de la Noguera Ribagorçana, a 60 m sobre el riu i a 60 per damunt del nou camí de Mont-rebei. Fou habitada des del neolític antic fins a l'època romana.

El congost de Mont-rebei constitueix, sense cap mena de dubte, un dels espais naturals més singulars dels Prepirineus, tant des del punt de vista paisatgístic, al ser l’únic gran congost lliure d’infraestructures, com per la seva gran biodiversitat (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua