LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Alt Àneu

Pueblo

Alt Aneu

Municipio

Alt Aneu / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

434

 

Ayuntamiento

Dirección

Av. del Port de la Bonaigua, 9

Código postal

25587

Teléfono

973626038

Fax

973626341

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ajuntament de l´Alt Àneu

Web de Interés

Alt Aneu i els pobles del municicpi

E-mail municipio

ajuntament@altaneu.ddl.net
 

Alt Àneu és un municipi de la comarca del Pallars Sobirà al llarg de les valls formades per la Noguera Pallaresa i el riu de la Bonaigua. Limita al N amb el departament francès de l'Arieja, de la regió occitana de Comenge, a l'E amb la Guingueta d'Àneu i Esterri d'Àneu, al S amb Espot i a l'W amb Salardú (Vall d'Aran).

Des d’un punt de vista administratiu, l’Alt Àneu és fruit de la fusió, a finals dels anys 60, dels antics ajuntaments d’Isil, Son, Sorpe i València d’Àneu, amb els seus respectius agregats: Alós, Àrreu, Borén, Isavarre, Isil, Son, Sorpe i València d'Àneu. En l’actualitat, compta amb dues entitats municipals descentralitzades de recent creació: la d’Isil i Alós, i la de Sorpe. Per tant el terme d'Alt Àneu inclou, a més del poble de València d'Àneu, centre històric de la vall i cap administratiu del municipi, els pobles d'Isil (o Gil), Alós d'Isil (o de Gil, antigament esmentat amb el nom d'Alós d'Àneu), que és el més septentrional de la comarca, Àrreu, Son, Sorpe, Isavarre i Borén

Foto por YuriBCN aka JordiVKla Noguera Pallaresa

A la part més septentrional del municipi es troben les terres d'Isil, que comprenen el sector de capçalera d'aquesta vall pallaresa (la Noguera Pallaresa neix a la Vall d'Aran, al pla de Beret, i entra a les terres d'Isil aigua avall de Montgarri, en direcció W-E, envolta el massís de Beret i aviat pren la direcció N-S), sector conegut per la ribera d'Alós.

el muncipi és un punt d'encontre immillorable, tant a l'estiu com a l'hivern. En els replans de les valls, el visitant trobarà els nostres pobles, que mantenen una arquitectura tradicional pirinenca.

El santuari de les Ares es troba a la dreta del riu de la Bonaigua (uns 4 km a llevant del port, vora el camí tradicional del Pallars a la Vall d'Aran); és un lloc de devoció tradicional (hom hi venera la Mare de Déu de les Ares, especialment en la festa del 7 de juliol), i el 1960 es reconstruí totalment el temple, dins una línia inspirada en el romànic. Al costat hi ha el refugi de les Ares, amb un restaurant.

L´abundància de pastures d'alta muntanya (als vessants del port de la Bonaigua, a Montgarri, i el pla de Beret, a la zona de confluència amb la Vall d'Aran) ha permès un intens desenvolupament de la ramaderia local d'oví i de bestiar gros, a més d'acollir importants ramats a l'època estival provinents de comarques més meridionals.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua