LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Altron

Pueblo

Tipo de Entidad: Altron

Municipio

Sort / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

56

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Doctor Carles Pol I Aleu 13

Código postal

25560

Teléfono

973 620 010

Fax

973 620 010

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Altron poble de Sort

Web de Interés

Ajuntament de Sort

E-mail municipio

ajuntament@sort.cat
 

Altron és un poblet que pertany al municipi de Sort, al Pallars Sobirà. Es troba a la dreta del riu Pamano, poc abans de la confluència amb el Rialbo, prop de la carretera que segueix la Vall d’Àssua. Alt Tron significa ‘cim aplanat’, referint-se al serradet baix, damunt el qual està edificat el poble, immediat al collet per on puja el camí de Rialp a Llessui

Foto Jordi'sAltron és un poblet que pertany al municipi de Sort

En un extrem del grup de cases, s’alça l’església parroquial de San Sadurní o Sant Serni, d’una nau i característic campanar de torre i coberta piramidal. A llevant del poble hi ha l’oratori de Montserrat (o del Roser). També podem trobar la senyorial casa Subirà, que durant el segle XVIII va ser una de les cases més fortes de la Vall d’Àssua.Abans que es fessin les pistes d'esquí de Llessui la llum del poble era produïa per la Mola de Sall propietat de la Família Subirà i dels Betran de Surp. L'edifici de la Mola és d'un construcció ferma i encara hi ha la maquinària de moldre blat i fer llum. El nucli té solament quatre carrers, el carrer Major, el carrer de la Font, el carrer del Cementiri i el carrer de les Tres Hortes.

La creació de l'estació d'esquí de Llessui potencià el desenvolupament dels serveis turístics; els hostals Roch i Vall d'Àssua, aquest a la carretera, són els equipaments hotelers de què disposa el lloc. A més, s'han habilitat algunes cases com a segona residència.

S’hi celebra la Festa Major el darrer diumenge d’agost.L'escriptora Maria Barbal és originària de Casa Pona d'Altron i la seva obra Pedra de tartera narra una història del poble. Alguns dels personatges de Les veus del Pamano, de Jaume Cabré, són nascuts a Altron.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua