LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Anglesola

Pueblo

Anglesola

Municipio

Anglesola / Comarca: Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

1351

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaza de la Iglesia, n 26

Código postal

25320

Teléfono

 973 308 006

Fax

 973 308 006

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ajuntament d´Anglesola

Web de Interés

La vila d'Anglesola, dadesl del poble

E-mail municipio

ajuntament@anglesola.ddl.net
 

El terme municipal d'Anglesola, de 23,68 km², es troba al centre de la comarca, al NW de Tàrrega. Limita al N amb Tornabous i l'enclavament d'Aguilella, que pertany al municipi de Barbens (Pla d'Urgell), al NE amb Tàrrega, a l'E i SE amb Vilagrassa, al S i SW amb Bellpuig i a l'W amb Barbens. Aquest municipi comprèn la vila d'Anglesola, cap del municipi, l'agregat de les Cases de Barbens i els antics termes de Montargull i de Sant Pere de Paganell

FotoAnglesola, esglesia i plaçaEl topònim d’Anglesola, el trobem el 1079 sota la forma Angulariola, derivat molt probablement del llatí ecclesiola, ‘’església petita”.

Del castell i l'església primitiva d'Anglesola, de la qual parlen els documents, no queda cap rastre. Probablement l'actual església parroquial, dedicada a Sant Pau de Narbona, es bastí a l'indret on havia estat l'antiga. L'actual església, construïda al segle XVI, és de nau única, amb cor als peus i capelles laterals.

Una mostra ben palesa de la importància que devia tenir l'antiga església són les belles imatges romàniques de sant Pere i sant Pau (segle XII) col·locades a banda i banda de la porta principal del temple, que en procedeixen. Al segle XIV s'enriquí amb un magnífic retaule de pedra dedicat a la Mare de Déu (obra del mateix autor que esculpí el sarcòfag de Ramon Folc VI de Cardona a Poblet), que ara es troba a Boston (EUA), i amb una bellíssima imatge de sant Pau de Narbona, de pedra policromada (ara a l'altar major, el dosser de la qual serveix de pica d'aigua beneita).

La vila tenia tres creus de terme, de les quals únicament se'n conserva una, situada a la plaça de Santa Anna. Es troba elevada sobre tres esglaons; al sòcol pot veure's gravat l'escut de la ciutat. La creu està coronada per un capitell en el qual es troben esculpides les imatges de diversos sants. Està considerada com a Monument Històric Artístic.

Al raval del Convent hi ha restes de l'antic convent trinitari fundat el 1204 per Berenguer I i Anglesa d'Anglesola d'acord amb sant Joan de Mata, el qual subsistí fins a l'exclaustració del 1835

ImagenEl Canal d'Urgell en Anglesola

El Canal d'Urgell és una infraestructura hidràulica destinada bàsicament al reg, que porta aigua des del riu Segre als camps de cultiu situats a diferents termes municipals. Per realitzar una gestió eficient de l'aigua la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell té un reglament d'usos d'aquesta aigua. Com a punt destacat d'aquest reglament cal fer esment que a causa de la gran extensió de l'àrea regable, aquesta es va dividir en vint-i-una col·lectivitats o comunitats ordinàries distribuïdes en tres zones: alta, mitjana i baixa.

l'actualitat la seu administrativa de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell es troba a l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell, edifici construït entre el 1867 i el 1876, obre de Domènec Cardenal, que era el lloc on es dirigien les obres de construcció, i es troba situada a la localitat de Mollerussa.

La principal activitat econòmica és l'agricultura. Destaquen els cultius de fruiters, bàsicament pomeres i pereres, encara que també hi ha cultius de secà. El poble compta també amb un polígon industrial

Actualment, la tradicional organització dels prohoms d'Anglesola, encara que desposseïda d'atribucions jurídiques i administratives, continua viva i presideix actes i funcions religioses. La prohomenia d'Anglesola sembla que fou creada poc després de l'any 1264 i intervenia sobretot en les desavinences sorgides per qüestions de regs, valoracions, fitacions, entre d'altres.

L’espai del carro ofereix una interessant col·lecció de carros. Se’n poden contemplar de diferents tipus, la funció a la que es destinaven i el seu procés de construcció.
En el museu es recreen dos oficis, ja desapareguts i íntimament relacionats amb els vehicles i els animals que els menaven, el de carreter i el del baster.

La vila celebra la festa major en honor de la Santa Creu (3 de maig) amb una gran solemnitat i actes populars com el repartiment de panets anomenat la Caritat, que congrega gent de tots els pobles veïns per recollir els pans, i que es remunta al segle XIII . (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua