LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Anserall

Pueblo

Tipo de Entidad: Cap de municipi: Anserall

Municipio

Les Valls de Valira / Comarca: Alt Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

92

 

Ayuntamiento

Dirección

La Plaça, s/n

Código postal

25798

Teléfono

973 350 458

Fax

973 355 566

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Anserall cap de muncipi de Les Valls de Valira

Web de Interés

Les Valls de Valira

E-mail municipio

ajuntament@vallsvalira.ddl.net
 

Fotomonestir de Sant Serni de Tavèrnoles

El poble d'Anserall és un nucli de població del municipi de les Valls de Valira, a l'Alt Urgell. És situat a la riba dreta de la Valira, a l'altra banda de la qual corre la carretera de la Seu a Andorra.

Les cases, amb teulats de llicorella, són agrupades en carrers estrets i una plaça en part porticada, i voltades de conreus. Es destaca el gran portal de Cal Mateuet. Dins el poble hi ha dues capelles particulars, una de les quals amb una ampla arcada de pedra tosca

El lloc d'Anserall pertangué al monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, a 300 metres al nord el poble, a l'antic camí d'Andorra a la Seu, que només ha perdurat en el temps l'església. Sant Serni de Tavèrnoles, era un monestir romànic. De la seva primera època solament queda la gran capçalera de l'església amb l'absis orientat cap a l'oest, es creu que obligat pel terreny.

També es conserva el transsepte que està rematat per unes absidioles. Se sap que constava de tres naus encara que aquestes no s'han conservat. Encara pot veure's una base rodona del campanar primitiu. Del claustre situat en el sud no queda cap vestigi; era bessó del de la Catedral de Santa Maria d'Urgell. A la Seu s'han salvat alguns dels seus documents, i en especial el cartulari de l'abadia. De l'església, que romangué en estat ruïnós durant dos segles, hom inicià l'any 1971 la restauració de la capçalera. El Altar procedent de Sant Serni, actualment s´exposa al MNAC

foto

El Altar procedent de Sant Serni de Tavernoles


l'economia ha estat lligada a les activitats relacionades amb l'agricultura i la ramaderia. El bosc és encara força important. La presència de la duana espanyola comportà l'expansió dels serveis d'hostaleria i d'agències de duanes, cosa que ha fet variar sensiblement el paisatge de la zona propera a la Farga de Moles. A la dreta de la Valira hom creà el lloser del Colet, una explotació familiar de llicorella.

Al camí d'Anserall a Farrera dels Llops hi ha els despoblats de Morters i Estelareny, aquest més a tramuntana. Ambdós són situats als vessants de llevant del tossal d'Estelareny. Hom fa festa major el primer diumenge de setembre. També se celebra la festivitat de Sant Cerni. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua