LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Aramunt

Pueblo

Tipo de Entidad: Aramunt

Municipio

Conca de Dalt / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

100

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Bellavia 32 1-2

Código postal

25500

Teléfono

 973 680 092

Fax

 973 681 213

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Aramunt

Web de Interés

Ajuntament Conca de Dalt

E-mail municipio

ajuntament@concadalt.ddl.net
 

Aramunt és la vila que centrava l'antic terme municipal del mateix nom, integrat el 1969 en el nou terme municipal de Pallars Jussà. Aquest municipi utilitzà aquest nom fins el 1994, quan l'hagué de canviar pel de Conca de Dalt, per tal d'evitar confusions amb la comarca a la qual pertanyia.

Es tracta de dos nuclis diferenciats: la vila vella, aturonada, actualment abandonada i en ruïnes, i la vila nova, tradicionalment anomenada les Eres. També hi havia hagut la caseria de Sant Miquel, actualment desapareguda sota les aigües de l'embassament de Sant Antoni.

Es forma com a resultat de l’abandonament del nucli antic d’Aramunt Vell en un procés que s’inicia sobre els anys 1940 i que finalitza, deixant totalment deshabitat el nucli antic, envers els anys 60. Els habitants d’Aramunt Vell es van traslladar a la zona més planera on tenien les eres.

El poble d'Aramunt (650 m), a la dreta del riu de Carreu, uns 3 km a llevant de la Noguera, és format per un conjunt de velles cases que s'enfilen al tossal coronat per l'església de Sant Fructuós. L'antiga parroquial conserva alguns elements de l'edifici romànic, modificat posteriorment, i un antic portal d'entrada.

Aramunt era una vila closa, amb almenys dos portals. Un d'ells, el principal, era l'entrada a la vila des del pla, on hi havia el raval de les Eres; l'altre, més petit, quedava entre el castell i l'església, al costat de la rectoria. Les mateixes cases formaven, a la major part del recinte, el tancat de la vila, de manera que a l'interior hi havia un sol carrer principal, el qual, fent un parell de revolts, per vèncer els 40 metres de desnivell existents entre el portal de baix i l'església de Sant Fructuós, o Fruitós.

fotonucli antic d’Aramunt Vell

La vila fou abandonada del tot durant els dos primers terços del segle XX, tot i que encara va servir de refugi durant guerra del 1936-39, i les cases van anar esfondrant-se, com també les dues esglésies que hi havia, la parroquial de Sant Fructuós i la de Sant Antoni.

Al capdamunt del poble, a l'extrem de llevant, rere l'antiga església parroquial, hi ha restes del clos fortificat de la vila vella, amb restes d'una torre cantonera de planta circular.

Uns 500 m al NE del poble d'Aramunt hi ha l'ermita de la Mare de Déu del Camp o Santa Maria, d'origen romànic, molt modificada. Enfilada al cim de Sant Corneli hi ha l'ermita de Sant Corneli, sembla que d'origen romànic, la qual havia estat centre de devoció

L'antic raval de les Eres ha esdevingut, en els darrers cinquanta anys, el nucli de població d'Aramunt, en ser abandonada la vila vella. S'estén als seus peus, al nord-est, a la plana situada entre el turó on es troba Aramunt Vell i el pantà de Sant Antoni.

L’activitat principal d’Aramunt és l’agricultura i la ramaderia.

Actualment a Aramunt hi trobem el Molí de l’Olí. Únic molí que es troba en ple funcionament en tot el municipi. Partint d’Aramunt es pot visitar el poble d’Aramunt Vell, la muntanya de Sant Corneli, un dels llocs on va haver un dels episodis més tràgics de la Guerra Civil (es pot visitar l’ermita, la creu tombada, així com restes de les trinxeres).Per reposar forces es pot anar a la “Font de la O”, espai amb barbacoes i d’esbarjo. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua