LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Aransis

Pueblo

Tipo de Entidad: Aransis

Municipio

Gavet de la Conca / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

39

 

Ayuntamiento: Gavet de la Conca

Dirección

C/ Únic, 20

Código postal

25639

Teléfono

973650217

Fax

973650217

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Aransis, Informacio turistica cultural del poble

Web de Interés

Aransís, dades i fotos

E-mail municipio

ajuntament@gavet.cat
 

Aransís és un poble del terme municipal de Gavet de la Conca. En el passat, segons quines èpoques, havia alternat la capitalitat de l'antic municipi d'Aransís amb Sant Miquel de la Vall

L'església parroquial de Sant Pere d'Aransís és romànica, d'una nau ornamentada exteriorment amb arcuacions llombardes i absis semicircular. Ha estat modificada posteriorment amb l'afegitó d'unes capelles laterals, l'obertura d'una porta a ponent i, sobre aquesta façana, la transformació de l'espadanya en torre campanar, rectangular. S'hi venera una imatge de sant Pere, d'art popular, amb tiara i bàcul d'orfebreria, a la qual, segons la tradició, s'atribueixen accions miraculoses.

fotoAransís poble  de Gavet de la ConcaAls afores del poble, a la seva part més baixa, hi ha la capella romànica de Sant Fruitós, d'una sola nau coberta amb volta de canó.

Com passa també en altres pobles, hi ha una llegenda per tal d'explicar l'origen del nom del poble. Diuen que en fer el fogatjament del 1553, l'encarregat de deixar constància dels habitants de la comarca, en passar per Aransís demanà quants caps de casa eren. Li respongueren ja en som molts, ara sis. D'aquest ara sis diuen que procedeix Aransís.

També es diu, continuant en el mateix àmbit, que els d'aquest poble, per tal d'evitar l'acció dels lladregots de camí ral, es desplaçaven a mercat de sis en sis, i quan els veien venir deien ara vénen els de sis, i d'aquí el nom del poble

La Festa Major d'Aransís és el dia de Pasqua de Resurrecció, malgrat que el patró sigui sant Pere Apòstol.

Tanmateix, la festa patronal s'havia de celebrar, i es feia de manera molt destacada. Hi havia la creença que el dia de sant Pere tots els galls es posaven a cantar alhora, per l'episodi neotestamentari de la triple negació de Pere abans que canti el gall. Per això, el dia de sant Pere no es podia menjar gall, per molt festa assenyalada que fos. Això sí: se'n sacrificava un, en honor del sant, però no es menjava fins l'endemà o al cap de dos dies (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua