LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Araos

Pueblo

Tipo de Entidad: Araós

Municipio

Alins / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

37

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. de l'Ajuntament sn

Código postal

25574

Teléfono

973624405

Fax

973624388

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Araos

Web de Interés

Sant Francesc d´Araos, l´esglesia més antiga del Pallars

E-mail municipio

ajuntament@alins.ddl.net.
 

Araós és una localitat de la comarca del Pallars Sobirà que fins 1927 constituïa un municipi independent. En aquesta data s'agregà al municipi d'Alins, juntament amb Ainet de Besan i Àreu. Actualment és una entitat municipal descentralitzada constituïda en data desconeguda, però, probablement durant la dècada dels cinquanta del segle XX.

Al nord limita amb el terme municipal de Vall de Cardós, a l'est amb l'EMD d'Ainet de Besan, al sud amb els termes de Farrera i Tírvia i a l'oest també limita amb Tírvia

foto de f0ff0Araós és una localitat de la comarca del Pallars Sobirà

Les cases, algunes arreglades per a segona residència, tenen a la part alta l'església parroquial de Sant Esteve, un edifici romànic tardà, d'una nau amb absis llis i façana a ponent, amb porta i campanar de cadireta. Durant la restauració que es portà a terme en aquesta església, l'any 1992 foren trobades unes pintures murals a l'absis que, segons les primeres estimacions del Centre de Restauració de Béns Mobles de Sant Cugat, podien datar del segle XVII o XVIII.

La capella de Sant Francesc, la més antiga del Pallars, és un temple de dedicació medieval desconeguda, situada a un quart d’hora a l’oest de la població d’Araós. Actualment aquest edifici és de planta rectangular, de 6,80 m per 3,90 m , cobert a dues vessants resolta amb lloses de pissarra, porta a l’est i un petit campanar de cadireta d’un sol ull situat damunt de l’entrada. La part més emblemàtica de tot l’edifici, i alhora polèmica, és indubtablement l’arc de ferradura que presideix el parament del mur de llevant

La festa major s'escau el primer dia de setembre. Hom celebra la festa major d'hivern per Sant Esteve, el 26 de desembre.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua