LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Arbeca

Pueblo

Arbeca

Municipio

Arbeca / Comarca: Las Garrigas / Garrigues

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

2480

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Generalitat, 3

Código postal

25140

Teléfono

973 160 008

Fax

973 16 04 59

Oficina Turismo

973142658

Web Oficial

Arbeca

Web de Interés

La vila d'Arbeca, Informacio cultural del poble

E-mail municipio

ajuntament@arbeca.org
 

La vila d'Arbeca es troba situada al voltant d'un turó (357 m. d'altitud) a la comarca de les Garrigues. Limita al nord amb Vilanova de Bellpuig i Miralcamp (Pla d'Urgell) a l'est amb Belianes i Maldà (Urgell), a l'oest amb Puiggròs i les Borges Blanques (Garrigues) i pel sud amb la Floresta i els Omellons (Garrigues).Tan sols compta amb un nucli de població. Però amb tres nuclis abandonats; dos en ruïnes, les Borgetes de Salena, la qual encara conserva la seva capella i Castellots, i un altre desaparegut completament, Bellfort.  El canal d'Urgell l'envolta per la banda del N i de l'W i li proporciona aigua abundant i bones arbredes.

fotoLa vila d'Arbeca

El nucli antic de la població té una xarxa de carrers estrets, de traçat irregular, que s'enfilen vers el castell o bé vers les dues places porxades (la Plaça Major i la de l'Església). La zona més moderna, la que s'anà poblant als afores de les antigues muralles, envolta ja tot el turó, amb carrers amples, molts dels quals orientats vers la zona polisportiva, on s'han bastit molts xalets. En la zona moderna són remarcables els edificis de la casa de la vila, façanes d'estil modernista, i la Cooperativa del Camp Oliva Arbequina deguda a l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet (Valls 1888-Barcelona 1973), del mateix estil.

Conjunt Arquitectònic

• El Castell
• L'Esglèsia
• Casa de la Vila
• Casc antic
• La Capella
• Ermita de Santa Caterina
• Font de la Juliana
• Molí de l'Argilés

La fortalesa d'Els Vilars a Arbeca va ser edificada pels volts del 750 aC, i va estar habitada ininterrompudament durant quatre-cents anys. Construïda fa 2.800 anys, és única en el món ibèric català. L'any 1998 va ser declarat Bé Cultural d'Interés Nacional, en la categoria de Zona Arqueològica, per la Generalitat de Catalunya.

El Molí d'Oli de cal Argilés, el Castell d'Arbeca, el casc històric i la Fortalesa ibèrica dels Vilars es poden visitar de forma guiada i amb concertació prèvia. La resta de recursos són visitables de forma lliure i gratuïta, en la majoria dels casos des del seu exterior

fotoArbeca, olives arberquines

Rutes turistiques:

- La ruta de l'Oli
- La ruta de l'aigua
- Les pedreres i els masos del terme
- Les carrerades i el seu entorn
- Les creus del terme d'Arbeca

L'oli d'oliva de les Garrigues es produeix a partir d'olives de la varietat arbequina, la qual fou introduïda pel duc de Medinaceli, senyor d'Arbeca, que la portà de Palestina el segle XVIII.La qualitat de l'oli d'oliva verge extra que es produeix sota la denomició d'origen "les Garrigues" és extraordinària per les característiques organolèptiques i la baixa acidesa, a més de les virtuts gastronòmiques, que fan que sigui el millor oli per al consum en cru i també per als freixits i guisats. Les propietats de l'oliva arbequina són moltes

La festa major d'Arbeca és el 15 d'agost. És costum que per aquesta diada les famílies de la vila elaborin les típiques orelletes, unes postres de pasta molt fina elaborada a base de farina, sucre i ous, de forma rodona que es fregeix amb molt d'oli i que dins la paella es gira amb dos bastons, per la qual cosa són necessàries dues persones. L'últim dia de festa major hi ha una guatllada popular. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua