LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Ardevol

Pueblo

Ardèvol

Municipio

Pinos / Comarca: Solsones

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

108

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Santuari de Pinós

Código postal

25287

Teléfono

973473292

Fax

973473292

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ardevol

Web de Interés

Pinos

E-mail municipio

ajuntament@pinos.ddl.net
 

Ardèvol és un poble on la major part de la població (114 habitants) viu dispersa en masies i es troba situat a la part sud de la comarca del Solsonès, al peu de la serra de Pinós, molt a prop del Centre Geogràfic de Catalunya (situat al Santuari de Pinós).

foto de Celsonacastell d'Ardèvol


El nucli és format per unes 20 cases i la resta són disseminades. El que ha pervingut del castell d'Ardèvol i l'església parroquial de Santa Maria d'Ardèvol s'alça a l'esquerra del torrent o rasa homònims. El temple conserva alguns elements romànics als murs i una ossera i una pila baptismal, però fou modificat posteriorment (la portada duu la data del 1688). Prop seu s'alça la gran torre de guaita rectangular, d'obra rústega, probablement anterior al segle XI, que estigué revestida per una torre cilíndrica de pedres treballades i finestres amb arcs de mig punt. La torre rectangular, d’uns 8 m x 4,7 m, i uns 15 m d’alçada, té un gruix de parets d’uns 150 cm. La porta s’obre a la façana nord-oest, a uns 6 m de la base, i és d’arc de mig punt fet amb lloses. A la façana sud-oest, a un nivell més alt hi ha una finestra semblant a la que trobem també al costat nord-est.

L'economia del poble es basa en l'agricultura i la ramaderia en primer terme, en la indústria de la fusta, el comerç del cereal i en el sector serveis (hostaleria). Del nucli destaca l'església parroquial de Santa Maria d'Ardèvol i la torre de guaita rectangular de l'antic castell, probablement anterior al segle XI, que va estar revestida per una torre cilíndrica que es va esfondrar l'any 1932.

Al poble d'Ardèvol hi ha un centre públic d'ensenyament primari, una pista poliesportiva i un Centre Cultural. Ardèvol celebra la festa major el diumenge següent al 15 d'agost, el 17 de gener la festa de Sant Antoni, el 20 de gener la de Sant Sebastià i el tercer diumenge d'octubre la festa de les noies. Per Pasqua té lloc una popular cantada de caramellaires. Durant les festes nadalenques, el poble d’Ardèvol es converteix en un immens pessebre vivent. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua