LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Areu

Pueblo

Areu

Municipio

Alins / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Catalu˝a

Habt. / Ine 2009

99

 

Ayuntamiento

Direcciˇn

Pl. de l'Ajuntament sn

Cˇdigo postal

25574

TelÚfono

973624405

Fax

973624388

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Areu

Web de InterÚs

La Serradora i el molÝ fariner d'└reu

E-mail municipio

ajuntament@alins.ddl.net
 

foto Pic de Monteixo en Areu

└reu Ús un poble de la part nord-occidental del municipi d'Alins que forma una entitat municipal descentralitzada. EstÓ situat a 1.220 m d'altitud, al marge dret de la Noguera de Vallferrera, al peu del Monteixo. Pel seu terme hi passa l'antic camÝ que comunicava el Pallars amb el PaÝs de Foix a travÚs del port de Boet, o port d'└reu, a la part nord-oriental del terme. MÚs amunt, al lÝmit amb l'Estat francŔs, s'hi aixeca la Pica d'Estats, que amb els seus 3.143 m Ús la muntanya mÚs alta de Catalunya, i tambÚ el pic de Sotllo

El poble ha tingut tradicionalment dos nuclis, el d'└reu pr˛piament dit i el de la Forša d'└reu. Segons el Spill manifest, "└reu Ús la extrema poblaciˇ vers lo comtat de Foix y Ús juxta la ribera en lo pla. En lo dit loch Ús la Forša, separada de la vila. La dita Forša Ús al peu de la costa e les cases fan muralla closa e dins la fortalesa Ús la esglÚsia parrochial e en la sumitat de la fortalesa havia una torre fort quadrada la qual Ús stada derrocada. La vila Ús en lo pla baix, sens muralla, e y ha altra sglÚsia y casa de la rectoria". ╔s la mateixa disposiciˇ actual, bÚ que la vila Ús la part mÚs habitada i vital, i la Forša, amb l'esglÚsia en ru´nes, Ús un indret turÝstic i poc poblat.

 

imagen└reu Pallars SobirÓ


L'antiga vila, situada en un pla, Ús ben formada, amb edificacions noves entre les quals destaca l'hostal Vall Ferrera, al peu de la carretera. La presideix l'esglÚsia parroquial de Sant Climent, un edifici esvelt amb un airˇs campanar acabat amb la tÝpica coberta de llicorella, piramidal. L'interior tÚ una decoraciˇ s˛bria i moderna; contÚ una notable imatge romÓnica de la Mare de DÚu de la Torre. Dintre la poblaciˇ, a l'entrada, hi ha tambÚ la capella de la PurÝssima a la Casa CerdÓ, que conserva un valuˇs retaule i antigues imatges barroques, i vers llevant i prop del riu, les ru´nes de l'antiga capella romÓnica de Sant Joan.

Al poble pirinenc d'└reu hi trobem, en un edifici de pedra de dues plantes i de dimensions redu´des, la serradora a un cantˇ, un molÝ fariner a l'altre i, al mig, la roda de pales que produeix l'energia hidrÓulica necessÓria per a fer funcionar la serradora. El molÝ es mou per mitjÓ d'una roda horitzontal. El molÝ, que va proveir de farina els ve´ns fins la dŔcada dels seixanta, ha estat restaurat amb els elements originals; es pot veure funcionar.

La serradora va ser constru´da al segle XIX. El seu funcionament Ús senzill, quan serren els troncs de fusta per transformar-los en taules, bigues o taulons. La fulla de serra puja i baixa mentre el roll, subjecte damunt dĺun carro m˛bil, avanša horitzontalment.

foto por └reu - Sistema territorial mNACTEC

La Forša d'└reuVisites guiades:

La Forša d'└reu
Vall Ferrera 25575 └reu
(Pallars SobirÓ)

Tel. 973 62 44 17 / 973 62 43 55 / 973 62 43 28

(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua