LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Arres

Pueblo

Arres

Municipio

Arres / Comarca: Valle de Aran

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

68

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, s/n

Código postal

25551

Teléfono

973 64 18 19

Fax

973 64 18 19

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Arres

Web de Interés

Arres, informaciò del poble

E-mail municipio

ajuntament@arres.ddl.net
 

El terme municipal d'Arres, d'11,53 km² d'extensió, es troba al sector NW de la Vall d'Aran, la major part estès a la dreta de la Garona. Limita a l'W i al N amb els termes de Bossost, a l'E amb Vilamòs, al SE amb les Bordes i al S amb el francès de Luixon. El municipi comprèn el poble d'Arres, dividit en dos nuclis separats per poc més de 100 m, Arres de Jos, cap administratiu, i Arres de Sus.

foto de Xevi VArres de Jos

Elements d'interès Turístic:

Església de Sant Fabià. Segles XI i XII. Hi ha encastat un monument amb tres bustos humans en relleu.
Església romànica de Sant Peir
Església romànica de Sant Joan
Mina Victoria

Arres de Jos està situat al mateix vessant que Arres de Sus, però a un nivell una mica més baix i en un terreny una mica més pla. Hi trobem la seu del Comú d'Arres. El nucli de cases és molt reduït; a l'extrem de LLevant del seu únic carrer hi ha la petita Església romànica de Sant Fabian, del segle XI. Una de les més antigues de la Val d'Aran. Té una sola nau, abans coberta amb volta de canó i modernament amb un empostissat de fusta. Conserva moltes característiques del romànic inicial. Els absis tenen decoració llobarda i al mur occidental hi ha encastada una estela romana amb tres busts humans en relleu.

Arres de Sus: L'antiga parròquia de Sant Joan, romànica, es troba dins una petita plaça dins el poble a la fi d'un carrer molt costerut. Obra del segle XII, d'una nau i amb la volta substituïda per un empostissat, es troba en molt mal estat. La façana de ponent, oposada a l'absis, té un campanaret d'espadanya. L´any 1912, la Mina Victòria ja estava en plena explotació, extraient-se al voltant de 80 tonelades de mineral brut diàries, i es va posar en funcionament un rentador de minerals a Bossòst. A la mina treballaven entre 100 i 150 persones, repartides entre l´interior i l´exterior de les galeries.

El curs del riu Garona és l´eix vertebrador del territori. Comença el seu viatge corrent d´Est a Oest. Quan arriba al poble de Les Bordes, canvia el seu rumb cap al Nord, sentit amb el que arribarà a França

Són tradicionals la festa major d'hivern, per Sant Sebastià, i la festa major d'agost el dia 29. Hom celebra en comú amb Arres de Sus la festa de Sant Joan.

TORISME VAL D'ARAN - 0034 973 640688 (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua