LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Arties

Pueblo

Arties

Municipio

Naut Aran / Comarca: Valle de Aran

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

497

 

Ayuntamiento

Dirección

C/Balmes, 2

Código postal

25598

Teléfono

973.64.40.30

Fax

973.64.57.26

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Arties Informacio turistica cultural del poble

Web de Interés

Arties en Naut Aran

E-mail municipio

ajuntament@nautaran.ddl.net
 

El Garona a su paso por Arties

 

El poble d'Arties es troba a1.143 m d'altitud a la confluència del riu Valarties amb el riu Garona, en un petit eixamplament de la Vall. Al final del poble la ribera de Valarties dominada pel pic del Montarto (2.833m) ens porta a la capçalera del riu Valarties on hi ha el llac Mar, coca de Rius, Rius, el de Restanca amb el seu refugi de muntanya al costat i altres menors

Llocs d'interès:

-Església romànica de Santa Maria d'Arties, monument històric-artístic dels segles XI al XIII, al centre antic del nucli.
-Església gòtica de Sant Joan d'Arties, de principis del segle XIV, amb campanar octogonal. Actualment acull exposicions temporals.
-Davant de l'església s'aixequen les restes del Castell d'Arties o Entrasaigües.
-Torre i capella de la casa dels Portolà, del segle XVI, que acull el Parador Nacional de Turisme Gaspar de Portolà.
-Banhs d'Arties, actualment abandonats, amb dues fonts d'aigües sulfuroses.

Escultura en una plaza de Arties

Dos edificis civils es destaquen al vell nucli. L'un, la casa anomenada Çò de Paulet, amb notables finestrals adornats amb relleus de pedra, amb caps humans de tipus grotesc, sanefes i escuts, tot de tipus renaixentista, obra del 1549; i l'altre, la noble Casa des Portolà, llinatge originari d'Àger que tenia possessions a la Vall d'Aran. D'aquest segon casal, ja a la dreta de la Garona, vora la carretera, resta una gran torre quadrada, massissa, amb coberta piramidal de llicorella, obra probable del segle XVI, i una capella petita de Sant Antoni datada del 1678 (de façana molt ample, conserva un notable retaule barroc).

A les afores del poble hi ha els banys d'Arties actualment abandonats, d'aigües sulfuroses que tenen dues fonts de 43 º i una altra de 29 º. En aquest poble hi ha un petit parc amb dos óssos autèntics

tipica casa de los pirineos catalanes

La festa major d'Arties se celebra per Sant Joan, el 24 de juny, i a la revetlla es fa la festa d'Eth Haro, que consisteix en la crema d'un tronc d'avet de 5 a 6 m de llargada al lloc dit Eth Haro. Quan el tronc cau, és arrossegat encara encès pels carrers del poble fins a la casa del batlle, on el jovent salta pel damunt de les flames fins que s'apaga. El dia 25 de juny hom celebra un aplec a l'ermita de Sant Pelegrin. Hom fa festa també per Sant Jaume, el dia 25 de juliol. La vila compta amb una biblioteca pública, escola, hotels, comerç, i una àmplia oferta de restaurants i bars, així com també de zona esportiva a l'aire lliure(ftes,  mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua