LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Avellanos

Pueblo

Tipo de Entidad: nucli: Avellanos

Municipio

Sarroca de Bellera / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

1

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer Únic, s/n

Código postal

25555

Teléfono

973661701

Fax

973661701

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Avellanos

Web de Interés

Sarroca De Bellera

E-mail municipio

ajuntament@sarrocabellera.cat
 

 Avellanos La vall alta del riu de Manyanet

Foto de Gustau Erill

Es troba 3 quilòmetres a llevant del seu antic cap de municipi, Benés, però en una vall diferent: la del riu d'Avellanos, afluent per l'esquerra del riu de Manyanet.El topònim, pre-català, és una supervivència del basc

Avellanos, juntament amb Castellnou d'Avellanos i Vilancòs, creà un ajuntament propi (Abellanós, Castellnou de Abellanós i Casas de Vilancós, en alguns documents), comú als tres pobles, a ran del desplegament de la Constitució de Cadis, el 1812. Aquest ajuntament deixà d'existir el febrer del 1847 a causa de la promulgació, dos anys abans, d'una nova llei municipal que fixava en un mínim de 30 veïns (caps de casa contribuents i electors) el mínim per mantenir ajuntament propi. En aquell moment aquest municipi fou agregat a Benés. Finalment, el 1972 tot aquest antic municipi fou agregat a Sarroca de Bellera.

La seva església parroquial de Santa Maria és romànica, de planta rectangular i volta de canó i campanar de torre. Est en projecte de restauració.

Al terme municipal, al Barranc del Diable, es pot practicar el barranquisme, a la tardor, i als boscos municipals, podem gaudir de la troballa de rovellons. Així mateix es zona de caça i Pesca, a través d’una societat de caça local.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua