Datos del Pueblo |
Baen |
Pueblo |
Tipo de Entidad: Nucli muntanya: Baen |
Municipio |
Baix Pallars / Comarca: Pallars Sobira |
Provincia |
Llerida - Lleida |
Comunidad |
Cataluña |
Habt. / Ine 2009 |
413 |
|
Ayuntamiento: Gerri de la Sal |
Dirección |
C/ Sant Sebastià, 1 |
Código postal |
25590 |
Teléfono |
973 66 20 40 |
Fax |
973 66 20 40 |
Oficina Turismo |
Contactar con telf. citado |
Web Oficial |
Baen |
Web de Interés |
Baix Pallars |
E-mail municipio |
ajuntament@baixpallars.ddl.net |
El poble de Baén és situat sota la muntanya i el serrat de Baén. Es una de les poblacions més importants del municipi. Abans d’arribar a Baén, es pot veure a mà dreta una masia abandonada amb un portal amb un arc de mig punt, es tracta de la Casa Forta de Vilesa (S XII – XIII). A uns centenars de metres, en mig d’un bosc, hi ha la torre que es veu amb dificultat per damunt dels arbres des de prop de la masia.
L'església parroquial és dedicada a Sant Andreu Apòstol (li eren annexes les
d'Useu, Buseu i Sant Sebastià); bé que d'origen romànic (a ponent té un portal
de mig punt i aparell característic), ha estat força modificada.
Depenien de Baén el mas de Sarroca (hi ha una capella dedicada a Sant Roc; el
castell de Sarroca, que centrava un petit terme, fou donat el 1213 a Gerri pel
vescomte de Vilamur) i el mas de Castellnou de Peramea; aquest era situat en un
altiplà envoltat de muntanyes, amb la de Mollet al N. Hi passaven els camins que
anaven a Gerri i a la Seu. Un xic al N del poble, al lloc de Rial, hi ha les
restes d'una església romànica, arruïnada, que era dedicada a Sant Sebastià.
El territori de Baén és accidentat pels contraforts més
septentrionals de la serra pre-pirinenca del Boumort: els estreps de les serres
de Cuberes i de Baén. En la serra de Baén, i en la de Taús, a la capçalera del
barranc de Sant Sebastià o de Gavarret, destaquen el pic de Corona Alta (1 860
m), l'Ereta de Mollet i el coll de la Iglésia. Les dues serres que accidenten el
territori són separades per la lleu vall del Riu Major, que es forma pel barranc
de Gavarret i els barrancs d'Arcalló i de Taús, afluent per l'esquerra de la
Noguera Pallaresa.
Pel que fa a la Gastronomia, el Baix Pallars té una cuina rica de muntanya, on
el protagonista és el porc, del qual se’n fan uns embotits excel·lents i de
molta anomenada "el xolís i la secallona", també el confitat (costella,
llonganissa traïdora i llom), la botifarra negra, la d’ou i el pernil. El darrer
diumenge de maig hom celebra un aplec a l'ermita de la Mare de Déu d'Esplà. (ftes,
fotos, mas info ver links)