LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Baen

Pueblo

Tipo de Entidad: Nucli muntanya: Baen

Municipio

Baix Pallars / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

413

 

Ayuntamiento: Gerri de la Sal

Dirección

C/ Sant Sebastià, 1

Código postal

25590

Teléfono

973 66 20 40

Fax

973 66 20 40

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Baen

Web de Interés

Baix Pallars

E-mail municipio

ajuntament@baixpallars.ddl.net
 

El poble de Baén és situat sota la muntanya i el serrat de Baén. Es una de les poblacions més importants del municipi. Abans d’arribar a Baén, es pot veure a mà dreta una masia abandonada amb un portal amb un arc de mig punt, es tracta de la Casa Forta de Vilesa (S XII – XIII). A uns centenars de metres, en mig d’un bosc, hi ha la torre que es veu amb dificultat per damunt dels arbres des de prop de la masia.

Baen, pallars sobira, paisatge


foto de bambino


L'església parroquial és dedicada a Sant Andreu Apòstol (li eren annexes les d'Useu, Buseu i Sant Sebastià); bé que d'origen romànic (a ponent té un portal de mig punt i aparell característic), ha estat força modificada.

Depenien de Baén el mas de Sarroca (hi ha una capella dedicada a Sant Roc; el castell de Sarroca, que centrava un petit terme, fou donat el 1213 a Gerri pel vescomte de Vilamur) i el mas de Castellnou de Peramea; aquest era situat en un altiplà envoltat de muntanyes, amb la de Mollet al N. Hi passaven els camins que anaven a Gerri i a la Seu. Un xic al N del poble, al lloc de Rial, hi ha les restes d'una església romànica, arruïnada, que era dedicada a Sant Sebastià.

El territori de Baén és accidentat pels contraforts més septentrionals de la serra pre-pirinenca del Boumort: els estreps de les serres de Cuberes i de Baén. En la serra de Baén, i en la de Taús, a la capçalera del barranc de Sant Sebastià o de Gavarret, destaquen el pic de Corona Alta (1 860 m), l'Ereta de Mollet i el coll de la Iglésia. Les dues serres que accidenten el territori són separades per la lleu vall del Riu Major, que es forma pel barranc de Gavarret i els barrancs d'Arcalló i de Taús, afluent per l'esquerra de la Noguera Pallaresa.

Pel que fa a la Gastronomia, el Baix Pallars té una cuina rica de muntanya, on el protagonista és el porc, del qual se’n fan uns embotits excel·lents i de molta anomenada "el xolís i la secallona", també el confitat (costella, llonganissa traïdora i llom), la botifarra negra, la d’ou i el pernil. El darrer diumenge de maig hom celebra un aplec a l'ermita de la Mare de Déu d'Esplà. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua