LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Baix Pallars

Pueblo

Baix Pallars

Municipio

Baix Pallars / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

413

 

Ayuntamiento: Gerri de la Sal

Dirección

C/ Sant Sebastià, 1

Código postal

25590

Teléfono

973 66 20 40

Fax

973 66 20 40

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Baix Pallars

Web de Interés

Turisme al poble de Baix Pallars

E-mail municipio

ajuntament@baixpallars.ddl.net
 

Baix Pallars és el nom d´un municipi de la comarca del Pallars Sobirà. El cap municipal és el poble de Gerri de la Sal. el formen els següents pobles: els pobles de Baén, Buseu, Useu, Balestui, Pujol, Cortscastell, Montcortès de Pallars, Bretui, Mentui, Peralcalç i Sellui, la vila de Peramea, els llogarets de Bresca, Enseu, el Comte, Capestany i Ancs, les caseries de Sant Sebastia de Buseu, Castellnou de Peramea i Sarroca, els despoblats d'Espluga de Cuberes, Solduga, Vilesa, Piu, Canals, Cuberes, les Masies d'en Jaume i les Masies de Lleràs, l'antic hostal de Morreres i el monestir de Perabella.

Llac de Montcortès, Baix Pallars

foto de srgreporter

L'actual municipi de Baix Pallars limita al N amb Sort, per una petita part de terres, i amb Soriguera, a l'E amb el terme de Noves de Segre (Alt Urgell), al S amb la Conca de Dalt i la Pobla de Segur, tots dos del Pallars Jussà, al SW amb Senterada i a l'W amb la Torre de Cabdella, tots dos també del Pallars Jussà.

Les activitats tradicionals del terme han estat l'agricultura i la ramaderia, a les quals s'afegia fins a una època recent el negoci de l'extracció de la sal a Gerri. El terme actual té, a més, una important extensió de superfície forestal (4 331 ha), especialment al Solà de Solduga, a Pentina i a Cuberes

Natura: Llac de Montcortès: És l'únic llac sense presa del Pirineu de Lleida, i l'únic que no té un origen glacial, sinó càrstic, les seues aigües provenen d'una font interna, i té una profunditat d'uns 30 m aproximadament. Aquesta zona lacustre recull una gran varietat d'aus migratòries, com l'ànade reial, l'àliga pescadora o la becada. A més conté una diversitat d'espècies de flora i fauna, algunes poc representades al territori prepirinenc. Ric en llegendes, l'estany de Montcortès és anomenat en els documents medievals Estagno Aquiladel pla de Corts. Té com a emissari el torrent de Ruixou, que desguassa al Flamicell. La tradició hi vincula una llegenda segons la qual la Mare de Déu deixà cec el comte de Pallars perquè no complí la prometença que li havia fet en demanar-li ajuda per a travessar l'estany glaçat ("Aigua passada, Mare de Déu enganyada") (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua