LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Baldomar

Pueblo

Baldomar

Municipio

Artesa de Segre / Comarca: Noguera

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

110

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Ajuntament, 3

Código postal

25730

Teléfono

973 400 013

Fax

973 401 010

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Baldomar

Web de Interés

Artesa De Segre

E-mail municipio

info@artesadesegre.cat
 

El poble de Baldomar és a la dreta del Riu Boix, poc abans de l'aiguabarreig amb el Segre, a 334 m d'altitud. És una vila i entitat municipal descentralitzada del terme municipal d'Artesa de Segre

L'església parroquial de l'Assumpció de Baldomar és un edifici heterogeni. L'element més rellevant de l'exterior és la façana, que integra un campanar d'espadanya convertit posteriorment en una torre quadrangular. El cos baix de la façana, de carreus ben escairats, és d'una gran sobrietat. L'accés és una obertura d'arc de mig punt adovellat, recolzat sobre impostes amb motllures d'aire classicitzant, similars a les que hi ha als pilars interiors de l'església. Sobre el portal hi ha un ull de bou i, enmig, una petita fornícula formada per columnetes helicoïdals que sostenen un frontó triangular.

El poble de Baldomar foto

Es destacable l'església dedicada a Santa Maria, del s. XVII, d'una nau central amb volta apuntada i una altra nau més curta al nord. El portal de mig punt és de gran dovellatge. El 1992 el pintor local Antoni Borrell va decorar el fons del presbiteri amb un fresc on destaca la imatge de la Mare de Déu de l'Assumpció amb motius campestres (blat i raïm).

Es conserven restes de l'antiga muralla. Des del segle XI pertanyé al marquesat de Camarasa. Aquest poble disposa del Museu Arqueològic i Paleontològic, el fons patrimonial del qual inclou arqueologia, paleontologia i mineralogia local; ceràmica prehistòrica, medieval i dels segles XVII i XVIII; a més d'una col·lecció de fòssils.

Actualment, seguint la tradició vitivinícola de la contrada, una iniciativa privada elabora vins amb la denominació d'origen Costers del Segre, dins els quals també hi ha els de la Cooperativa d'Artesa.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua