LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Barbens

Pueblo

Tipo de Entidad:

Municipio

Barbens / Comarca: Pla de Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

 

 

Ayuntamiento: Barbens

Dirección

Pl. de l´Església, 3

Código postal

25262

Teléfono

973 580460

Fax

973718120

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Barbens

Web de Interés

Informacio turistica cultural del poble de Barbens

E-mail municipio

ajuntament@barbens.ddl.net
 

Barbens - Creu de terme del Bullidor i església de Santa Maria

foto por Ramon Oromi Farre [calBenido]

 

Barbens és un municipi de la comarca del Pla d’Urgell, situat a la part nord-est d’aquesta. Limita al nord amb La Fuliola, al est amb Puigverd d’Agramunt, Tornabous, Anglesola i Tàrrega, al sud-est amb Bellpuig, i al oest amb Ivars d’Urgell. Barbens és el cap municipal. El Bullidor és actualment un llogaret gairebé deshabitat i a Aguilella només hi ha vuit masies escampades, indrets aquests on solament es pot arribar per camins rurals. El terme inclou també les partides de la Creu (E), Fontanelles (NE) i les Closes (NW), al voltant del nucli de Barbens, i les més llunyanes de los Cortals (E), la Creueta (NE), els Quadrons (N) i les Eres (NW).

El nucli primitiu del poble de Barbens, a 283 m d'altitud, a l'extrem SW del terme, es pot situar a la Plaça Major amb l'església, el castell i les cases que la voltaven

Llocs d´interes:

Església de Santa Maria
Castell
Cal Veciana
Creu del Bullidor
Llinda d'una antiga ferreria
Cal Jaume Minguell
El Bullidor
Santa Maria de l'Aguilella

 

 

fira de la pomaLes festes majors de Barbens

Les festes majors de Barbens se celebren el 15 d'agost i el 8 de novembre, que commemora la festivitat de Sant Roc. Per la Mostra de la Poma es fa un dinar de germanor. L'economia de Barbens depèn dels diferents sectors. El 40% de la població activa treballa en el sector primari, i la resta, en la indústria i els serveis, que tenen un percentatge de gent ocupada molt similar. Els conreus intensius de regadiu (blat, cereals i farratges) i els conreus d'horta (ceba) tenen una importància menor. En el sector ramader destaquen les granges destinades al bestiar porcí.

Cada any els habitants de Barbens dediquen una celebració a la fruita que ha estat i és encara un dels principals actius agrícoles de la vila. La festa té lloc el tercer cap de setmana d’octubre, sempre després del 12, i s’hi celebra que s’han acabat les tasques de recollida de pomes al camp. L´any 2005 es dóna una empenta a la Festa de la Poma després d´uns anys de poca activitat, aprofitant un projecte històric i cultural que pretén donar a conèixer el nostre passat, el nostre patrimoni i a la vegada transmetre´l als nostres veïns i vilatans i promocionar-lo arreu del país. S´intentà recuperar el nucli històric amb ambientació de l´època i ubicant-hi en ell un mercat medieval on s´ofereix tota una mostra de productes alimentaris, artesanals i casolans. Organització de cercaviles itinerants per tot l´espai abans esmentat i actuacions teatrals de màxim rigor històric com: Els Templers s´entrevisten amb el rei Jaume II i Interrogatori dels templers.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua