LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Barruera

Pueblo

Cap de municipi: Barruera

Municipio

Vall de Boi / Comarca: Alta Ribagorza

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

217

 

Ayuntamiento: Barruera

Dirección

Ctra. de Caldes de Boí, s/n

Código postal

25527

Teléfono

973-694018

Fax

973-694032

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Barruera informacion cultural i turistica

Web de Interés

Ajuntament de la Vall de Boi

E-mail municipio

ajuntament@vallboi.ddl.net
 

El poble de Barruera està emplaçat al bell mig de la vall glaciar que ha conformat la part de la vall de Boí més ampla i amb el fons més pla. Alhora, és el lloc més central de la vall, i el més ben comunicat. Per això, a més de ser-ne la capital administrativa, n'és el centre natural. té una extensió de 219,47 km² després de l'annexió, el 1965, del terme municipal de Durro.

El poble de Barruera

 foto de ezar

En la seva configuració actual, el terme llinda al N amb els de Salardú i Viella (Vall d'Aran), al NE amb Espot (Pallars Sobirà), a llevant amb la Torre de Cabdella (Pallars Jussà), al S amb el Pont de Suert i a ponent amb Vilaller. El terme és molt muntanyós i apareix articulat en diverses valls. La principal i la que forma l'eix del terme és la Vall de Boí

La població antiga és a banda i banda del Carrer Major, antic camí que pel port de Gelada duia a Senet. Hom hi troba cases, pallers i bordes; les primeres, d'un a tres pisos, tenen balconades de fusta treballada, protegides per teulats volats; tenen, així mateix, llindes i rebranques de pedra i coberta exterior, de lloses de llicorella del país, amb doble vessant.

L'església parroquial de Sant Feliu és situada fora del nucli antic del poble de Barruera, que és assentat al marge dret de la Noguera de Tor, poc després de rebre el torrent de Barruera. L'església és situada al costat de la carretera principal de la vall de Boí, entre Cardet i Erill-la-vall.

El temple, d'una sola nau, és capçat per un absis amb arcuacions llombardes; a migdia té adossada una capella capçada per un absis semicircular sense arcuacions. El portal, de mig punt, té motllures a l'intradós i un guardapols a l'extradós; és protegit per un porxo. El campanar, de torre quadrada, es dreça al costat de la façana de l'església. L’accés se situa a l’oest, amb una portalada protegida per una porxada amb dos arcs. Va ésser declarada Patrimoni de la Humanitat, juntament amb les altres de la vall.

Sant Feliu de Barruera

foto

També té la capella de Sant Salvador, on una vegada a l'any s'hi fa un aplec, i una església més petita al carrer Major del poble. Al terme de Barruera també pertany la masia de les Cabanasses, coneguda com la Mare de Déu de les Cabanasses

Cal esmentar els serveis de cara al turisme derivats de la declaració de les esglésies romàniques de la Vall de Boí per la UNESCO. Arran d'aquesta declaració, s'ha construït un Centre d'interpretació del romànic a Erill la Vall, que ofereix una visita amb modalitat de lliure i guiada a la totalitat de les esglésies incloses en el catàleg. És una de les visites més recomanables del municipi i de la comarca

El terme actual comprèn tota la Vall de Boí, des de l'estret de les Cabanasses al SW i aigua avall d'aquest els llocs de Cóll i Saraís, fins als massissos granítics de Besiberri, Comaloforno, Montardo i el Gran Tuc de Colomers

La festa major de Barruera se celebra l'1 d'agost, mentre que el 8 de setembre, festa de les Marededéus trobades, es fa la festa major petita (ftes, fotos, mas info ver links)

El Centre del Romànic de la Vall de Boí ofereix el servei de visites guiades per particulars, en dies i horari prestablert.
C/ del Batalló, 5 - 25528 Erill la Vall - Tel.973 696 715
•Tiquet individual una església 1,50 €
•Tiquet grup (15 persones o més) 1 €
Horari:
10:00- 14:00
16:00-19:00

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua