LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Berani

Pueblo

Beraní

Municipio

Rialp / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

8

 

Ayuntamiento

Dirección

 Pl. del Tornall, 1

Código postal

25594

Teléfono

973620365

Fax

973620308

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Berani

Web de Interés

Ajuntament de Rialp

E-mail municipio

ajuntament@rialp.cat
 

 Beraní sobre la riba esquerra de la Noguera Pallaresa

foto de David Domingo

El poble de Beraní, a 1.100 m d'altitud sobre la riba esquerra de la Noguera Pallaresa, amb només 7 habitants (desembre 2007). A més d'1 km al SW es troben les restes de l'antiga ermita de Sant Joan de Colinos, romànica (en queden uns pocs murs), i prop seu hi ha també les ruïnes d'una nova ermita sota la mateixa advocació.

El poble agregat de Roní, enlairat a 1 101 m,  es troba l'església parroquial de Sant Cristòfol que és d'una nau i campanar d'espadanya, que comprèn tota la façana.  Tambe hi ha el petit santuari de Sant Miquel, edifici cobert amb la façana oberta.

El dia 6 de maig es celebrava l'aplec, des de fa molts anys perdut i actualment amb sensibilitat per tornar-lo a celebrar. A l'aplec, s'hi anava amb processó, amb les autoritats, el poble i encapçalat per la "bandera" de les que hi havia a l'altar major de l'església de Rialp. S'hi celebrava una missa amb l'obligat cant dels Goigs i es repartia un panet beneït a tots els assistents. Després es ballaven els balls típics de la vila per acabar celebrant un gran dinar d'aplec. A la tarda es feia festa grossa fins l'hora de berenar i retornar cap a Rialp amb la mateixa processó que per anar-hi. Quan la processó de gent arribava en vista a Rialp, les campanes no paraven de baldar fins l'arribada.  (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua