LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Betren

Pueblo

Betren

Municipio

Vielha i Mijaran / Comarca: Valle de Aran

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

571

 

Ayuntamiento: Vielha

Dirección

C/ Sarriulera, n 2

Código postal

25530

Teléfono

973 640 018

Fax

973 64 18 01

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Betren

Web de Interés

Vielha i Mijaran

E-mail municipio

info@conselharan.org
 

el poble de betren

foto de Alex Guerrero

El poble de Betren es troba entre Escunhau i Viella, també a la riba esquerra de la Garona i a 1 006 m d'altitud, als vessants d'Er Ombrèr

Forma un llarg carrer, paral·lel a la carretera. Al 1970 s'agregà al nou municipi de Vielha - Mijaran. Hi ha alguns edificis civils amb finestrals reneixentistes, com és el cas de Çò de Palhàs i Çò de Portolà.

Però l'edifici de més interès de la població és l'església parroquial dedicada a Sant Sernilh, antigament Sant Estèue, primitiva capella del segle XII. L'actual edifici és d'estil romànic de transició al gòtic, amb reformes d'eixamplament efectuades en el segle XIV. El conjunt està considerat com un dels més bells exemplars de l'Aran. La portalada d’accés suposa un avenç del llenguatge narratiu i naturalista de l’escultura gòtica; tant és així que, als arcs en degradació de la portalada, podem «llegir» l’episodi bíblic del Judici Final amb la representació dels condemnats contrapo-sats als escollits; presideix l’escena, al capdamunt, la Verge amb el Nen a la fal-da.

foto de calafellvalo l'església parroquia de BetrenA la part de ponent del poble hi ha les restes de l'antiga capella de Sant Sernilh, datada del segle XI: un campanar de torre quadrada i un relleu encastat en un mur, actualment és el cementiri de Betren. A migdia hi ha el bosc d'Arto deth Miei, d'avets i dels de millor qualitat de la Vall, i ací s'inicien les instal·lacions de l'estació d'esports d'hivern d'Era Tuca que avui ja no existeis. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua