LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Boi

Pueblo

Boi

Municipio

Vall de Boi / Comarca: Alta Ribagorza

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

226

 

Ayuntamiento: Barruera

Dirección

Ctra. de Caldes de Boí, s/n

Código postal

25527

Teléfono

973-694018

Fax

973-694032

Oficina Turismo

973694000

Web Oficial

Boí, el poble, patrimoni romànic català

Web de Interés

Centre del Romànic de la Vall de Boí

E-mail municipio

ajuntament@vallboi.ddl.net
 

Boí va ser el nucli de població més important de la vall i també el seu centre polític. El poble és enlairat a l'esquerra de la Noguera de Tor, al centre de la vall de Sant Martí, a llevant d'Erill la Vall, que queda davant mateix i una mica més avall, i a ponent de Taüll, que és bastant més amunt de la mateixa vall. Boí té una nucli antic emmurallat.

El pont medieval de Boí

foto de Gustau Erill

Llocs d'interés:

Església de Sant Joan.
Poble clos d'origen medieval.
Restes del castell.
Restes, escasses, de l'església de Sant Pere de Boí.
Pont medieval.

L'església parroquial de Sant Joan de Boí és un edifici romànic, en origen de tres naus cobertes de fusta i posteriorment reformades i cobertes amb voltes; només se'n conserva un absis. El campanar, de planta quadrada, és de tipus llombard.

Els murs interiors de l’església estaven decorats amb pintures, documentades l’any 1907. Els enguixats i els retaules amagaven pràcticament tota la decoració pictòrica de l’església, que va ser arrencada en diferents fases. És troben al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Actualment, a l'església es poden contemplar rèpliques d’aquestes pintures. L’escena més cèlebre és la de la Lapidació de Sant Esteve.

foto de Gustau ErillNau col·lateral nord de Sant Joan de BoíHa de destacar-se una escena reproduïda al mur nord amb un músic, un malabarista i un equilibrista, aquesta figuració s´ha relacionat amb l´adoració als falsos déus que es recull al llibre de Sant Daniel de la Biblia de Sant Pere de Rodes (conservada a la Biblioteca Nacional de Paris). Sant Joan de Boí va ser declarat de Be d´Interès Cultural l´any 1991

Sant Nicolau de Boí és una ermita d'una sola nau i absis del terme de la Vall de Boí, situada just a l'entrada de la zona interna del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Boí celebra la seva festa major per Sant Joan, el mes de juny, en una de les festes més tradicionals del municipi on destaca la vistositat de les tradicionals falles ribagorçanes.
També tenen tradició Sant Valentí (14 de febrer) la festa de Sant Nicolau (7 de juliol) i la festa de Sant Quirc (15 de juny), marcades ambdues darreres festivitats pels romiatges a les ermites dels sants respectius

Cal esmentar els serveis de cara al turisme derivats de la declaració de les esglésies romàniques de la Vall de Boí per la UNESCO. Arran d'aquesta declaració, s'ha construït un Centre d'interpretació del romànic a Erill la Vall, que ofereix una visita amb modalitat de lliure i guiada a la totalitat de les esglésies incloses en el catàleg. És una de les visites més recomanables del municipi i de la comarca.L'oferta turística en el municipi de Boí és bastant ampla i variada. A més, es desdobla en campanya d'hivern, enfocada de cara a l'esquí, i d'estiu, enfocada de cara a la muntanya i al turisme familiar de vacances.

Sant joan de Boi


foto de Ainhoa


Centre del Romànic de la Vall de Boí
C/ del Batalló, 5.
25528 Erill la Vall (la Vall de Boí)
Tel. 973 69 67 15
Fax. 973 69 67 14
info@centreromanic.com
Horari:
De 9:00 a 14:00 i de 17:00 a 19:00. Dilluns a dissabte
De 10:00 a 14:00. Diumenge
Entrada gratuita
(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua