LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Boixols

Pueblo

Bóixols

Municipio

Abellà de la Conca / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

45

 

Ayuntamiento

Dirección

Espiguet, s/n

Código postal

25651

Teléfono

973664198

Fax

973664198

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Informacio, fotos i cultura de Boixols

Web de Interés

Abella De La Conca

E-mail municipio

ajuntament@abellaconca.ddl.net
 

fotos de Gustau Erill

 El poble de Bóixols

 

A la dreta del riu de Puials, al límit amb l'Alt Urgell, es dreça el poble de Bóixols. El poble de Bóixols forma part del municipi d'Abella de la Conca, vila a la qual ha estat unit al llarg de la història, a causa de llur pertinença des d'antic a la Baronia d'Abella.

Inclou els masos de la zona de Gavernera (el vessant boixolenc de la Serra de Carreu): Cal Badia, Cal Mascarell, Cal Moià i Cal Sol, i tot de masos dels entorns del poble: Cal Cerdà, Cal Mateu, Cal Tinyola, la Torre, la Xosa, entre els quals destaquen Can Miquel de la Borda, la Casa Mata, Cal Plomall i el Molí del Plomall, també anomenat del Pont de Bóixols, situats a prop de l'espectacular Forat de Bóixols, on hi ha un pont romànic en un marc excepcional.

L'església parroquial de Sant Vicenç de Bóixols és d'origen romànic, bé que ha estat molt modificada. La primera referència a l'església data de l'any 1076. L'església és un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó. A aquesta nau han estat afegides sengles capelles rectangulars. La porta actual s'obre a la façana de ponent. En depenien d'aquesta parròquia les dels Prats (Montanissell, Alt Urgell) i la Rua. Cal destacar, també, propera a aquest nucli, la capella dedicada a Sant Josep que hom troba a Cal Baró.

Cal Baró de BoixolsCal Baró: és l'única casa del poble que queda al costat nord de la carretera, davant per davant de l'església parroquial i sota mateix de l'escola.

A Bóixols hom celebra el 22 de gener la festa de Sant Vicenç, patró del poble, i el 15 d'agost s'hi escau la festa major.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua