LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Boldis Sobira

Pueblo

Boldis Sobirá i Boldís Jussà

Municipio

Lladorre / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

amb dos 36

 

Ayuntamiento: Lladorre

Dirección

Major, 5

Código postal

25576  

Teléfono

973-62300

Fax

973-623052

Oficina Turismo

973 62 10 02

Web Oficial

Boldis Sobira i Jussaà. els Bodisos

Web de Interés

Lladorre

E-mail municipio

turisme@pallarssobira.info
 

Al vessant esquerre de la vall, una mica més a migdia de Lladorre i alineats a la riba esquerra de la vall afluent de Sant Miquel, hi ha els dos pobles agregats de Boldís Sobirà i Boldís Jussà, anomenats popularment els Boldissos. El primer, Boldís Sobirà, és a 1 480 m, prop dels grans pasturatges dits els plans de Boldís i en un dels camins ramaders vers la Vall Ferrera.

Boldís Sobirà i Boldís Jussà


foto

El nucli és a redós de l'església parroquial de Sant Miquel, amb teulada de tres vessants i capelles laterals, que conserva els retaules barrocs. Hom fa festa major el dia 30 de setembre. També se celebra Sant Fruitós, el 21 de gener.

Boldís Jussà és a 1 303 m d'altitud, amb les cases agrupades a la carena d'un serrat envoltant la petita església que és de pedra i una nau, i té el campanar característic de la comarca, però amb unes falses arcuacions sota la coberta; conserva un interessant retaule barroc a l'altar major i d'altres als laterals. La festa major s'escau el dia 29 de juny. Hom celebra també el dia 16 de gener.

El Pallars Sobirà és una comarca rural de relleu muntanyós, la qual cosa facilita els esports a l'aire lliure com l'excursionisme, el senderisme i el piragüisme. La configuració del terme i el clima rigorós només han permès el desenvolupament d'una precària economia de subsistència, basada tradicionalment en el conreu del sègol, alguns fruiters, les pastures per als ramats i la cria —aprofitant els pastos naturals de la muntanya— de bestiar oví, boví i cabrum (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua