LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Brics i Castellvell

Pueblo

Brics i Castellvell de Solsona

Municipio

Olius / Comarca: Solsones

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

71 / 32

 

Ayuntamiento

Dirección

Crta. de Manresa, 18

Código postal

25280

Teléfono

973480961

Fax

973 48 28 01

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Brics i Castellvell de Solsona

Web de Interés

Olius

E-mail municipio

ajuntament@olius.cat
 

mapa de Brics, poble d´Olius

 

foto de Capolatell

El poble de Brics am 71 habitants, és un conjunt de masos disseminats del terme municipal de Solsona. El nom primitiu de la qual era de Trevics. Del terme de Brics són les antigues masies de Viladebages, amb la capella preromànica de Sant Julià; la de Torre de Flot, amb l'església romànica de Sant Felicià i Sant Prim; les tradicionals cases de Cor de Roure i Viladot, i també la masia Rebollosa, de grans proporcions, construïda de nou al segle XVIII.

 

Castellvell de Solsona, amb 32 habitants,  s'alza estratègicament en un turó de 848 m d'altitud al NW de la ciutat. Fou una gran fortificació, d'origen molt antic. Dins del recinte del castell hi ha restes de la capella d'època romànica, però vers la primera meitat del segle XV fou edificat, sota la mateixa advocació de Santa Maria, un notable edifici d'estructura gòtica, que ha romàs obert al culte com a santuari de la Mare de Déu del Remei. S'hi venera una imatge sedent de Maria. El santuari és centre de devoció comarcal i s'hi celebra l'aplec dit del Roseret.

Castell de Castellvell d´olius


foto de Capolatell


De l'època romànica, fora del recinte, es conserven restes d'una interessant església, a ponent, amb absis trilobat, que correspon a l'església parroquial de Sant Miquel de Castellvell. Fou substituïda per la parròquia de Brics, que n'havia estat sufragània. D´inters tambe es el pont de l’Afrau, aqüeducte que havia servit per portar l’aigua a Solsona (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua