LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Calbinya

Pueblo

Calbinyà

Municipio

Les Valls de Valira / Comarca: Alt Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

56

 

Ayuntamiento

Dirección

La Plaça, s/n

Código postal

25798

Teléfono

973 350 458

Fax

973 355 566

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Calbinya, Museu del Pages

Web de Interés

Les Valls de Valira

E-mail municipio

ajuntament@vallsvalira.ddl.net
 

mapa de Calbinyà

A l'esquerra de la Valira, quasi enfront d'Anserall, hi ha el poble de Calbinyà.L'església parroquial és dedicada a Sant Tomàs. És un lloc concentrat i aturonat, amb cases ben arrenglerades en horitzontal i esglaonades en vertical per evitar que entre elles es tapin la llum del Sol.

El bestiar menut, l'oví, era el més important i el més ben adaptat al territori, però com que les zones de menor altitud s’havien de dedicar al cultiu, no hi havia cap més remei que traslladar el bestiar cap a zones més idònies.

El Museu del Pagès està ubicat a Cal Serni, una casa pairal del poble de Calbinyà. L’exposició ocupa l’antiga cort de vaques i el paller, però a l’era empedrada del davant de la casa també s’hi poden veure els instruments agrícoles més grans (arades, màquina de ventar...). En el museu s’hi exposen una bona quantitat d’estris agrícoles o d’ús quotidià a les cases de pagès d’abans que es feien servir per a: la tala d’arbres dels boscos; cavar l’hort i llaurar; la sega; la fabricació d’esclops; la recollida de mel; l’elaboració de mantega i formatges; la matança del porc; h) les feines domèstiques; la verema i l’obtenció del vi; el pasturatge; la caça i la pesca i el tragí. A més, també hi han exposats elements solts: esquís, bastons, esquelles, etc., i unes petites reproduccions en fusta de les principals activitats agrícoles. Reservar la visita a Cal Serni, al tel. 973 352809 . La festa major se celebra el segon diumenge de novembre. Hom fa festa també per Sant Tomàs. (ftes, fotos, mas info ver links)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua