LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Cardet

Pueblo

Cardet

Municipio

Vall de Boi / Comarca: Alta Ribagorza

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

12

 

Ayuntamiento: Barruera

Dirección

Ctra. de Caldes de Boí, s/n

Código postal

25527

Teléfono

973-694018

Fax

973-694032

Oficina Turismo

973694000

Web Oficial

Cardet

Web de Interés

Vall de Boí

E-mail municipio

ajuntament@vallboi.ddl.net
 

La Vall de Bi comprèn el poble de Barruera, cap de municipi, i també els pobles de Boí, Taüll, Erill-la-vall, Durro, Cardet, Cóll i Saraís. Cardet és un petit nucli situat en la riba dreta del Noguera de Tor

Cardet és un petit nucli de la vall de boi

Santa Maria de Cardet: d'una sola nau, dividida en tres trams per arcs torals, i amb absis únic a llevant, semicircular, unit a la nau per un doble i ample arc presbiterial. La cripta, que aprofita el buit deixat sota el presbiteri per la mateixa incliació del terreny, és coberta amb volta de canó, i té una finestra central d'una sola esqueixada, i una renglera de fornícules rectangulars. Podem veure un dels absis més espectaculars de tota la vall

El frontal d'altar: Es tracta de la peça núm. 3.903 de l'inventari del Museu d'Art de Catalunya (MNAC). És dedicat a la Mare de Déu, que ocupa, juntament amb el Nen, el registre central, en mandorla. El Nen està en actitud de beneir, mirant cap a la seva dreta, com la Mare. La Mandorla està envoltada pels símbols dels evangelistes, i la resta de l'espai es divideix en quatre espais rectangulars. El de dalt a l'esquerra hi ha pintades l'Anunciació i la Visitació, separades per una columna pintada. A dalt a la dreta, la Nativitat i la visita dels pastors, en una escena que recorda els actuals pessebres. A baix a l'esquerra, la visita dels Reis Mags (l'Epifania); a baix a la dreta, la persecució dels innocents, amb un Hèrodes donant ordres en un segon pla, i la Fugida a Egipte.

L’església ha estat restaurada durant els anys 2005-2006 i s’ha mantingut el seu interior de decoració barroca popular. Va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1992.

Frontal d'altar de Santa Maria de Cardet

foto de Gustau Erill

El terreny és muntanyós, trencat i pedregós, i s'artiguen alguns trossos comunals per a conrear alguns anys, que després s'abandonen. Hi ha molt pocs arbres, i són àlbers, freixes, oms, avellaners silvestres i bardisses. S'hi produïa sègol, civada i patates, i hi ha bestiar boví de conreu. La cacera és de conills, perdius, llebres i abundants llops.

Cardet celebra la seva festa major el 15 d'agost. El 8 de setembre té lloc la festa petita. Residències de turisme rural: Casa Torallola I i Casa Torallola II. C/. Únic, s/n 25526 Cardet (la Vall de Boí) -Lleida -Spain Tel: (0034)973690527 - 608197464 (ver foto arriba)

La vall és un enclavament amb característiques pròpies. S'hi destaquen com a factors d'atracció, a més dels recursos propis dels Pirineus (excursionisme, alpinisme i, darrerament, esports d'aventura), el balneari de Caldes de Boí, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (descrit en la introducció comarcal del Pallars Sobirà), el seu patrimoni artístic i arquitectònic i les pistes d'esquí de Boí-Taüll. (ftes, fotos, mas info ver links)

Centre d'Interpretació del Romànic
Camí del batalló, 5
25528 Erill la Vall
Tf. 973696715
info@centreromanic.com
www.centreromanic.com

Horari d'atenció:
De 9:00 a 14:00 i de 17:00 a 19:00. Dilluns a dissabte
De 10:00 a 14:00. Diumenge

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua