LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Caregue

Pueblo

Caregue

Municipio

Rialp / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

31

 

Ayuntamiento

Dirección

 Pl. del Tornall, 1

Código postal

25594

Teléfono

973620365

Fax

973620308

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Caregue

Web de Interés

Casa rural en Caregue

E-mail municipio

ajuntament@rialp.cat
 

 Caregue es troba situat a uns 1.155 metres al nord de la Vall d'Àssua, en el municipi de Rialp. És un petit poble de cases tancades o bé arreglades per segona residència dels qui fa anys hagueren de marxar del Pallars. Darrerament formava part de l'ajuntament de Surp i, en ser integrat aquest al de Rialp, ara és un dels set pobles d'aquest municipi.

Mare de Déu de la Muntanya de Caregue


foto de Marisa LR


Caregue compta amb l’església de Sant Martí al centre del poble i a 3 km muntanya amunt, l’ermita de la Mare de Déu de la Muntanya, a 1.360 m d’altitut, patrona de la vall d’Àssua. Aquesta ha estat restaurada fa poc temps i és visitable. El temple és petit i espaiós, conté un retaule barroc del segle XVI. Els anys del fort despoblament de Caregue (1950-1975) la imatge autèntica fou portada al Museu Diocesà de la Seu d'Urgell. A requeriment del poble se'n va fer un rèplica que actualment presideix l'altar major.

La llegenda conta que la verge aparegué a la cabana d’un pastor. Aquest provà de baixar-la al poble, però cada dia quan hi arribava, es trobava el sarró buit. Quan anava a l’indret on l’havia trobat, la verge tornava a ser allí. Finalment, comprengué que volia restar-hi, i allí van erigir l’ermita. Al lloc on trobaren la Verge hi cresqué un roser, que visqué durant segles. Els veïns en feien oli de roses que, segons conten, curava de tot mal.

L'últim diumenge de maig i el dia 16 d'agost (l'endemà de la Festa Major) es venera la Mare de Déu. Els fidels devots de Caregue li canten els Goigs i intenten mantenir les velles tradicions dels dos aplecs.

La seva economia es basa en l'explotació d'animals ovins i de peu rodó. Encara vora del poble es pot observar algun que altre hortet.Caregue compta amb la seva magnífica muntanya per a les pastures (sempre ha tingut fama de tenir la millor qualitat en animals de pastura), la font Blanca, la Creu de l'Aixol, etc.L’activa associació de veïns ha aconseguit diverses obres de millora

Casa Bellera, una casa pairal del segle XVI, que destaca per la seva arquitectura es situada a Caregue. Disposa de tres habitacions. Dues d’elles dobles i una quàdruple, amb possibilitat de llits supletoris a cada una de les habitacions.L'entorn privilegiat de Casa Bellera ofereix una gran possibilitat d'activitats d'oci i lleure així com activitats a l'aire lliure, excursions, activitats culturals i rutes gastronòmiques.(ftes, fotos, mas info ver links)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua