LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Castell de Mur

Pueblo

Castell de Mur

Municipio

Castell de Mur / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

173

 

Ayuntamiento: Guàrdia de Noguera

Dirección

C/ del Carme, 46

Código postal

25632

Teléfono

973651795

Fax

973651795

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Castell de Mur

Web de Interés

Santa Maria de Mur

E-mail municipio

ajuntament@castellmur.cat
 

el Castell de Mur

foto de Ainhoa

El terme es troba a la dreta de la Noguera Pallaresa, aigua avall de la vila de Tremp. Termeneja al N amb les terres de Fígols de la Conca, Claret, Palau de Noguera i Puigcercós, que formen part del municipi de Tremp i amb el municipi de Talarn.

En el seu extrem sud, arriba al Montsec d'Ares, mentre que la major part del terme comprèn les serres de la dreta de la Noguera Pallaresa, al sud-oest de Tremp, entre les quals destaca la que acull el castell de Mur, la col·legiata de Santa Maria de Mur, el poble de Collmorter i el castell de Guàrdia.

El terme comprèn, a més de la vila de Guàrdia de Noguera (o Guàrdia de Tremp), cap del municipi, el poble de Collmorter, la caseria de Puigmaçana, els llogarets de Cellers i Vilamolat de Mur i els nuclis despoblats del Meüll, Santa Llúcia de Mur i les Esplugues. Cal destacar també antics indrets com ara la quadra d'Espona i els llocs de Coscó, Alberola i Miravet. Algunes partides de l'antic terme de Mur són la Cornassa, les Mosques, Censada, els Purredons, les Canixeres, les Barranques, Porredó, els Pedregals i Claveral. Cadascun té la seva ficha específica.

Claustre de Santa Maria de Mur

foto de Gustau ErillLlocs d'interès

-Castell de Mur
-Monestir de Santa Maria de Mur
-Castell de Guàrdia de Tremp
-Sant Feliu del Castell de Guàrdia
-Poblat del castell de Guàrdia
-Sant Feliu de Guàrdia
-Sant Gregori del Mas d'Eloi
-Santa Llúcia de Mur, poble, i església
-Sant Martí del Meüll
-Torre Ginebrell

A l'extrem d'un serrat esguardant la Conca de Tremp, la Conca Dellà, l'embassament i el congost de Terradets, i el Montsec, com una torre de guaita a l'avançada del castell de Mur, hi ha les restes del castell de Guàrdia.

El castell de Mur és emplaçat al cim d'un turó. Tota l'obra del castell de Mur té l'aparell característic del primer romànic del segle XI, bé que alguns elements semblen indicar l'aprofitament de construccions anteriors. El recinte del castell de Mur, assentat sobre la roca viva, té una planta en forma de triangle rectangle amb els angles arrodonits i el costat més llarg, el de ponent, lleugerament corbat. A l'altre extrem del recinte, a la paret de migdia, hi ha adossada una torre mestra de planta circular, que sobresurt per damunt de la muralla i que té una alçada d'uns 16 m. Aquesta torre té diverses finestres a llevant, a migdia i a ponent, espitllerades exteriorment i de mig punt a l'interior

Santa Maria de Mur


foto de Gustau Erill
L'antic monestir de canonges augustinians de Santa Maria de Mur constitueix a nivell arquitectònic, un dels exemples més interessants d'aquitectura canonical, tant per les dimensions constructives de l'església com pel claustre i el complex d'instal·lacions que l'envolta. Així doncs, se'n conserva l'edifici de l'església, del segle XI, i el magnífic claustre, del XIII. Havia tingut pintures murals, de gran qualitat i interès, però actualment estan repartides entre el Museum of Fine Arts de Boston i el Museu d'Art de Catalunya.

L'església és d'estil romànic llombard, amb tres naus cobertes amb volta de canó, separades per pilars i arcs torals, i amb dos absis semicirculars. El claustre és un pati rectangular, allargat, amb uns porxos formats per una sola fila de columnes, amb pilars rectangulars als angles. Les galeries són cobertes.

Actualment l'agricultura continua essent l'activitat econòmica predominant. El 1989 es conreaven un total de 1 111 ha, el 17,6% de les terres del municipi. Els principals conreus són els cereals i el farratge. La ramaderia ovina és molt present a Castell de Mur, i també la porcina, que va en augment. Hom celebra festa major a Guàrdia de Noguera el primer diumenge de setembre i a Cellers l'últim diumenge d'agost. El primer diumenge de maig se celebra l'aplec del Sant Crist a l'ermita i el castell de Mur.(ftes, fotos, mas info ver links)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua