LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Castellnou De Montsec

Pueblo

Castellnou de Montsenc

Municipio

Sant Esteve de la Sarga / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

16

 

Ayuntamiento

Dirección

Casa Consistorial

Código postal

25632

Teléfono

973 653377

Fax

973 653378

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Dades i fotos de Castellnou de Montsec

Web de Interés

Sant Esteve de la Sarga

E-mail municipio

ajuntament@santesteve.cat
 

 Castellnou de Montsec

fotos amb dos de Gustau Erill

Tot i que pertany administrativament al Pallars Jussà, des del punt de vista geogràfic és un poble ribagorçà, tot i que al llarg de la història s'ha decantat clarament cap al Pallars, per proximitat (està situat, de fet, a la frontera de les dues comarques) i domini territorial (la major part de les terres de la baronia de Castellnou de Montsec eren pallareses).

La seva morfologia, clarament apreciable in situ, és de poble clos, amb el castell-palau en el lloc més elevat. A la part de ponent del poble encara hi ha restes de les muralles, que reaprofitaren les cases, en bona part. Un únic carrer de 2,2 m. d'ample vertebra el poble, i a banda i banda s'organitza el nucli, que assoleix els 15 metres d'amplada, mentre que la llargària total és d'uns 130 m.

Castellnou és avui un lloc tranquil i solitari. Situat al nord de la serra del Montsec, forma part d’unes grans planes limitades per la vessant del riu Noguera Ribagorçana per un costat i del Noguera Pallaresa per l’altre. La Casa fortificada Portolà pot recuperar-se com un agradable lloc de descansMonument a Gaspar de Portolà a Castellnou de Montsec

 

El tercer diumenge d'agost se celebra la Festa Major, i és l'únic dia a l'any que es fa missa a l'església del poble. El mateix dia es procedeix a la benedicció del terme i al cant dels goigs de la Mare de Déu del Roser

Gaspar de Portolà utilitzava el títol de "Baró i Senyor de Castellnou de Montsec, de Beniure, Estorm, San Esteban de la Sarga, Subveguer de Gotlar, Senyor de les castellanies de Claramunt i de Montfalcó a la Vall d’Àger i del terme de Pradell i de Margalef a la Vegueria de Lleida". Gaspar de Portolà i Rovira fou un soldat, Governador de Califòrnia (tant la baixa com l'alta) del 1767 al 1770, explorador i fundador de San Diego i Monterey. Gaspar de Portolà i Rovira (1716 - aprox. 1784) fou un soldat, Governador de Califòrnia (tant la baixa com l'alta) del 1767 al 1770, explorador i fundador de San Diego i Monterey (ftes, fotos, mas info ver links)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua