LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Castellsera

Pueblo

Castellsera

Municipio

Castellsera / Comarca: Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

1131

 

Ayuntamiento

Dirección

Av. Catalunya, 4

Código postal

25334

Teléfono

973610005

Fax

973610311

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Castellsera

Web de Interés

Informacio turistica i cultural del poble de Castellsera

E-mail municipio

ajuntament@castellsera.cat
 

El terme de Castellserà és al vessant de migdia de la serra d'Almenara i s'estén un bon tros endins del Pla d'Urgell. Castellserà inclou l'enclavament allargassat de Torretosquella

Al seu terme els vestigis documentats de l'edat del Bronze donen pas a restes d'un poblat ibèric, al voltant del qual es constata una vila romana, de la qual resta una singular làpida funerària.

foto de Araceli MerinoCastellserà és al Urgell

Sobre el nom de la nostra localitat hi ha una llegenda que, més o menys, diu així:
Quan el poble ja estava conquerit als musulmans, com que el comte d'Urgell Ermengol IV va ser ajudat d'igual i important manera per part d'un bisbe i d'un noble, el comte els va donar la localitat perquè hi construïssin el que, segons ells, més hi fes falta. Es reuniren el noble i el bisbe i discutiren sobre el que hi havien d'edificar. El bisbe, com és natural i per a augmentar la fe, hi volia un monestir. El noble, per a defensar el territori, hi volia un castell. I ja veus aquí, que el bisbe deia que havia de ser un monestir i que el noble deia que havia de ser un castell. Que si un castell, que si un monestir. Que si un monestir que si un castell. I com més discutiren, més s'entossudien i fins i tot començaren a escridassar-se, fins que fora de si, el noble tragué l'espasa i amb un fort cop damunt de la taula digué: un castell serà! I d'aquí ve el nom del poble: Castellserà.

Llocs d´interes:

-Cal Carnisser
-Cal Tarragona
-L'església parroquial de Santa Maria Magdalena
-La creu de terme
-La Panera

La festivitat de Sant Sebastià, patró de la localitat, se celebra cada 20 de gener. Normalment els actes festius del matí contemplen la missa a l'ermita del sant, amb l'ofrena per part del poble, el cant dels goigs del Sant i el repartiment dels panets beneïts. A continuació tenen lloc actes per la mainada o ballades de sardanes, acabant la festa amb un lluït ball de tarda.

En l'aspecte cultural, cal destacar la Biblioteca Valeri Serra i Boldú i l'Agrupació Flors d'Urgell, fundada el 1926 amb el nom d'Agrupació Coral de Castellserà. Hom publica quinzenalment "Castellserà al Dia", amb notícies i comentaris de la vida local(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua