LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Cellers

Pueblo

Cellers

Municipio

Castell de Mur / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

29

 

Ayuntamiento: Guàrdia de Noguera

Dirección

C/ del Carme, 46

Código postal

25632

Teléfono

973651795

Fax

973651795

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Dades i fotos de Cellers

Web de Interés

Castell de Mur

E-mail municipio

ajuntament@castellmur.cat
 

Cellers És aturonat a la riba esquerra del barranc de Moror, poc abans que aquest desaigüi en el pantà dels Terradets. El desnivell entre el poble i el barranc és considerable. Es troba situat a l'oest de l'embassament dels Terradets, al sud de la comarca.

foto del poble de Cellers des de la carretera

foto de Gustau Erill

L'origen del poble és el monestir de Sant Miquel de Cellers, o del Congost, un monestir fundat probablement el 1170 pels comtes de Pallars Jussà. Tot i que es té constància que el 1418 el monestir ja era arruïnat, l'església subsistí com a santuari fins al segle XIX. A principis del segle XX les ruïnes d'aquest monestir es podien veure encara, vora el Pas dels Terradets. Les aigües de l'embassament les mantenen submergides actualment. Es tractava d'un priorat depenent de Santa Maria de Mur.

L'església sufragània de Sant Joan Baptista de Cellers, amb portal adovellat i espadanya estrafeta sobre la façana de ponent, sembla obra dels darrers anys de l'edat mitjana

Cellers es un petit nucli de població no superior a una vintena de cases, organitzades urbanísticament d'una manera que recorda un poble clos, tot i que amb l'obertura del ferrocarril i la carretera degué ser transformat, i perdé part del seu traçat original. De tota manera, alguna de les seves cases testimonien una notable antiguitat, tot i les modificacions ulteriors.

La Festa Major del poble, en honor a Sant Joan Baptista (Sant Joan Degollat), se celebra el penúltim cap de setmana del mes d'agost, tot i que pot variar d'un any a l'altre. És en aquesta època quan té lloc la tradicional cacera del tamarro. Els mesos d'estiu i els caps de setmana s'omple de visitants que hi tenen la seva segona residència. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua