LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Cervera

 

Pueblo

Capital de Comarca:  Cervera

Municipio

Cervera / Comarca: Segarra

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

9328

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 1

Código postal

25200

Teléfono

973 53 00 25

Fax

973 53 19 41

Oficina Turismo

973 53 11 02

Web Oficial

Cervera

Web de Interés

Turisme al poble de Cervera

E-mail municipio

ajuntament@cervera.ddl.net
 

La Paeria de Cervera

foto de Carquinyol

El municipi de Cervera, de 55,14 km², és situat al sector meridional de la comarca de la Segarra. El terme de Cervera, però, no ha estat sempre tan extens. Fins el 1972 el municipi tenia una extensió de 37,99 km², i comprenia, a més de la ciutat de Cervera, cap del municipi homònim i de la comarca de la Segarra, el poble de Vergós de Cervera i la quadra de Monells.

Actualment es poden distingir, en línies generals, tres grans zones urbanes que s'han anat configurant de manera progressiva al llarg del temps: el nucli antic, que comprèn la Plaça Major, el Carrer Major, carrerons i placetes adjacents, i els barris de Sant Cristòfol, Sant Francesc, Sant Domingo i Sant Magí; la part moderna, que és el resultat del creixement de la població en direcció N i que s'estén aproximadament fins a la via del ferrocarril; i les noves barriades o grups de cases de construcció molt recent, com els Tres Masos, els Ametllers, el passeig del Corregidor, les Cases del Mil·lenari, la carretera d'Agramunt, la carretera de Guissona, el Camí de les Forques i la Ciutat-jardí.

La ciutat es caracteritza per la riquesa del seu patrimoni cultural i monumental. Un total d’onze monuments del municipi estan catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya: el castell (s. XI), l’església de Sant Pere el Gros (s. XI), el recinte emmurallat (s. XIV), la parròquia de Santa Maria (s. XIV-XV), l’edifici de la Paeria (s. XVII-XVIII), la Universitat (s. XVIII), el nucli històric, el Sindicat (s. XX) i els castells dels nuclis agregats Castellnou, la Prenyanosa i Malgrat.

- La Universitat, construida en temps de Felip V, segons el decret de 1717, per ser durant més de cent anys l'únic centre d'estudis superiors de tota Catalunya. Edifici d'estructura neoclàssica, però barroc en molts dels elements decoratius, com la façana exterior i el retaule de Paranimf, obra de Jaume Padró. A prop de la Universitat hi ha l'Església de Sant Antoni d'origen medieval, l'edifici actual és d'estil neoclàssic, si bé deixa entreveure restes de les antigues construccions. L'Hospital Berenguer de Castelltort és de l'època de la Universitat, les similituds constructives són evidents sobretot en el claustre dels pelegrins, amb porxos i cisterna.

Portal de Sant Martí (s. XIII) Cervera.

foto de Carquinyol

-Les muralles era un conjunt fortificat que es va ampliar i reforçar per ordre de Pere el Cerimoniós (1368) durant la Guerra contra Castella.

-A la plaça Major, en bona part porxada es troba el conjunt format per la Paeria, l'església de Santa Maria i el Campanar.

-La Paeria és una construcció del Segle XVII, ampliada en el segle següent per Jaume Padró. Detall singular de la Paeria són les 5 ménsules que sostenen cadascun dels tres balcons. Hi ha representats els tipus i les actituds del mercat, els cinc sentits corporals i els tipus relacionats amb la presó.

-L'Església de Santa Maria és un dels edificis més importants de l'arquitectura gòtica Catalana. L'obra es començà a construir en el segle XIII i no va estar enllestida fins a les darreries del segle XV. De planta de creu llatina, té tres naus a l'absis hi ha un deambulatori amb 8 capelles. Dins el temple hi ha obres tant importants com la tomba de Ramon Serra, les restes dels vitralls del prestiberi, l'altar barroc de la capella del Sant Misteri entre altres.

-Al carrer Major, 115 hi ha el Museu Duran i Sanpere, casa pairal de l'il·lustre historiador que permet conèixer com vivia una familia burgesa de finals del Segle XIX.

-És interessant també visitar l'esglesiaola de Sant Pere el Gros (S. X); les restes de Santa Magdalena i el Sindicat, obra modernista de Cesar Martinell.

Cervera destaca com una ciutat amb una important i intensa activitat festiva i cultural. Festes populars, tradicionals, musicals, religioses...una oferta múltiple i variada. Les tradicions han destacat a les celebracions festives de Cervera, omplint els carrers de la ciutat. L'autèntica festa gran de Cervera és la festa major del Sant Crist, que se celebra el quart diumenge de setembre, en honor del Sant Crist venerat a l'altar major de l'església de Sant Antoni, que atrau també molta gent de la rodalia. Els actes s'inicien al migdia de la vigília amb un alegre repic de campanes, i es prolonguen els tres dies següents, amb celebracions religioses, cíviques, recreatives i esportives, i la típica nota de l'envelat, característic de la festa major. Coincidint amb aquesta festa, i des del 1981, s'organitza una concentració de gegants. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua