LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Ciutadilla

Pueblo

Ciutadilla

Municipio

Ciutadilla / Comarca: Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

226

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major 1

Código postal

25341

Teléfono

973 303 010

Fax

973 303 010

Oficina Turismo

973 500 707

Web Oficial

Ciutadilla

Web de Interés

Informacio i dades de Ciutadilla

E-mail municipio

ajuntament@ciutadilla.ddl.net
 

Ciutadilla es troba a la comarca de l'Urgell dins de la vall del riu Corb. El poble està situat a 515 m d'altitud i la poderosa silueta del castell marca la inconfusible imatge de la serra, des de la qual es dominen els horitzons oberts de l'Urgell i la Segarra. Limita al N amb el de Verdú, a l'E amb el terme de Guimerà, des del Riu Corb fins a la partida de Relat, i després amb Passanant (Conca de Barberà); a l'W limita amb el terme de Nalec i al S amb Vallbona de les Monges.

El monument que més es destaca de Ciutadilla és la mola del castell, una antiga fortalesa medieval que al segle XVI fou transformada en palau renaixentista. L’any 1985 fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Es pot fer la visita guiada al castell, trucant al tel. de l'Ajuntament de Ciutadilla

poble de Ciutadilla, Urgell

foto de Josep Renalias

Al poble hi ha algunes cases de noble construcció i carrers amb desnivell ben pavimentats. Com a d'altres pobles d'aquests rodals, moltes cases han estat destinades a segona residència

Al peu del castell i en la part més alta del poble hi ha l'església parroquial dedicada a Sant Miquel, d'estil gòtic. És d'una sola nau amb volta de creueria, sense absis i voltada per una cornisa amb permòdols esculpits.

Hi havia tres molins: El molí del Senyor que està situat a la part esquerra del riu Corb. L’últim moliner es deia Tric Trac de Nalec i el molí deixà de funcionar l’any 1935. Encara s’hi poden trobar tres moles i una llinda amb l’escut heràldic del senyor, del marquès de Ciutadilla. Actualment hi viuen els senyors que treballen les terres del marquès de Ciutadilla.

La font publica data dels segles XV-XVI i és d’estil gòtic. És força interessant perquè la font té dues esteles discoïdals adossades a un dels murs de la plaça i en el bell mig en surten les aixetes, encara que avui ja no s’utilitzen. Tenen gravats dos escuts amb una creu de Malta i un altre de quatre cares allargades característic de l’època.

El paisatge transcorre en mig de conreus de cereals, ametllers, oliveres i vinya al fons de la vall, juntament amb petits boscos que inviten a passejar tot resseguint-ne els camins. La festa major de Ciutadilla se celebra el segon diumenge d'agost. a Ciutadilla hi ha un centre públic d'ensenyament primari i un dispensari municipal; en canvi, el servei farmacèutic depèn de Verdú. Hi ha també dues corresponsalies bancàries i, quant a l'esport, una pista polisportiva descoberta i piscines municipals.El seu terme és excel·lent per a la pràctica de l’esport de caça menor ( perdiu, conill, tord, etc.).

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua