LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Cogul

Pueblo

Cogul o El Cogul

Municipio

El Cogul / Comarca: Las Garrigas / Garrigues

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

203

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, 4

Código postal

25152

Teléfono

973120367

Fax

973120502

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ajuntament del Cogul

Web de Interés

Informacio i cultura del Cogul

E-mail municipio

consell@garrigues.cat
 

campanari esglesia del Cogul

foto de JMMarti

El terme municipal del Cogul, de reduïda extensió (17,44 km²), es troba a l'extrem de ponent de la comarca, en contacte amb el Segrià. Limita amb els municipis segrianencs d'Aspa, Alfés i Alcanó (NW), i amb els garriguencs de Granyena de les Garrigues (SW), el Soleràs (S), l'Albagés (E) i Castelldans (NE).

El nucli antic havia format una vila closa i conserva alguns dels antics edificis dels segles XVI i XVIl, que li donen l'aspecte típic de població medieval. L'església parroquial de Santa Maria és un notable exemplar barroc del segle XVIII, de tres naus, amb façana decorada i un campanar. S'hi venerava el famós Crist del Cogul, des del segle XVI, imatge destruïda el 1936. Segons la tradició, era germà del de la Granadella i del de Balaguer, i fins i tot les tres creus eren tallades del mateix arbre

El Cogul és famós per les seves pintures rupestres de la Roca dels Moros, on es pot veure un grup de dones ballant i algunes escenes de cacera. Són un dels jaciments de pintures rupestres més destacats d'art rupestre llevantí, que s'estenia durant el epipaleolític per tot el llevant de la Península Ibèrica i consta el seu ús com a santuari o lloc màgic pels ibers i romans.

El conjunt està preparat per a la visita del públic. Actualment s'està restaurant i es preveu la construcció d'un centre educatiu- museus, preparat per a rebre una major afluència de turisme


pintures rupestres del Cogulfoto

 

Horari: de l'1 d'octubre al 31 de maig, de 10 a 13.30 h i de 15 a 18 h.
De l'1 de juny al 30 de setembre, 10 a 13.30 h i de 16 h a 19.30 h.
Diumenges i festius, de 10 h a 13.30 h.
Dilluns, tancat
Telèfon: 93 424 65 77

Des de 1998 aquest i tots els santuaris amb art prehistòric de Lleida han estat considerats Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. La festa major de la població se celebra pel 3 de maig, diada de la Santa Creu, i és tradicional que es faci una processó, que s'organitzi un dinar de germanor al Centre Recreatiu, activitats culturals, competicions esportives, jocs per a la mainada i ball popular(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua