LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Coll

Pueblo

Cóll

Municipio

Vall de Boi / Comarca: Alta Ribagorza

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

36

 

Ayuntamiento: Barruera

Dirección

Ctra. de Caldes de Boí, s/n

Código postal

25527

Teléfono

973-694018

Fax

973-694032

Oficina Turismo

973694000

Web Oficial

Dasdes i fotos del poble de Coll

Web de Interés

Vall de Boí

E-mail municipio

ajuntament@vallboi.ddl.net
 

foto de Michel wal

Crismó de Santa Maria de Cóll

Cóll és el poble més meridional de La Vall de Boi. A l'alçada de Cóll devia començar, sempre cap al nord, la morrena frontal de la gelera que va formar aquesta vall. Cardet seria el lloc on pròpiament començava la gelera. A l'actualitat es troba gairebé despoblat

Està situat enlairat al marge dret del riu Noguera de Tor, per sota de l'estret de les Cabanasses. La villa de Cóll és documentada el 819.

La seva església parroquial, Santa Maria de Cóll, és romànica. Un xic separada al sud-est del poble, actualment fa d'església del cementiri.El conjunt presenta totes les traces d'un edifici molt unitari, amb poques intervencions posteriors a la seva consagració. La façana occidental té una portada amb dues arquivoltes amb columnes, i un arc de mig punt tancat per un fris escacat en el semicercle exterior. Les columnes tenen capitells historiats i de temes vegetals. Sobre la clau de l'arquivolta exterior es veu un crismó, considerat el més bell d'entre tots els de les esglésies de l'entorn. La torre del campanar és de construcció gòtica, amb finestrals apuntats en el primer pis i obertures per a les campanes en el superior.

A la comarca el paisatge és d'alta muntanya amb un impressionant relleu i una gran riquesa de fauna i vegetació. L'aigua, amb gairebé 200 estanys i innumerables rierols n'és protagonista

Plats com la “vianda” (l’escudella de l’Alta Ribagorça), els civets i la cuina dels bolets són un dels eixos bàsics de la gastronomia de la Vall.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua