LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Coll De Nargo

Pueblo

Coll de Nargó

Municipio

Coll de Nargo / Comarca: Alt Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

634

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. de l'Ajuntament, 1

Código postal

25793

Teléfono

973-383048

Fax

973-383048

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Coll De Nargo

Web de Interés

Informacio i dades de Coll de Nargo

E-mail municipio

ajuntament@collnargo.ddl.net
 

foto de Marisa LRPoblación de Coll de Nargó

Coll de Nargó es troba a la comarca de l'Alt Urgell. Limita amb la comarca del Pallars Sobirà a l'oest. Al nord limita amb el municipi alturgellenc de Cabó i Organyà, a l'est amb Fígols i Alinyà, a sud-est amb Oliana i al sud amb Peramola.

Les cases són de pedra, de dos o tres pisos generalment, amb aiguavessos de teula àrab. La part més antiga, sobre el rocam, era vila closa i les cases feien muralla; en resten les rebranques i l'arrencament de l'arc d'un dels portals que tancaven el vilar.

Sant Climent de Coll de Nargó fou declarada, el dia 5 d’abril de 1946, Monument Nacional Històric Artístic. Data del segle X o principi del segle XI i és d'arquitectura romànica-llombarda, amb una única nau i coberta a dues aigües; la part exterior de la façana està adornada amb petits arcs cecs. L'església és adossada a una torre campanar pre-romànica, de planta rectangular i forma atalussada

El Crist de les Punxes, que des de l'any 2006, presideix l'altar de l'església romànica de Sant Climent de Coll de Nargó, es obra i donació d'en Xavier Sans, fuster de la localitat. Per realitzar-lo és serví de materials recuperats del Pantà d'Oliana.

Indrets del terme:

Les Masies de Nargó, Aubàs i altres llocs
Montanissell
Sallent d'Organyà
La vall de Valldarques
Arques, Pera-rua, Prats, Fenollet i altres caseries
Gavarra
Galleuda, Carreu i altres pagesies

Coll de Nargó ,Crist de les Fustes


foto de Cal Benido

El jaciment d'ous i nius de dinosaures de Coll de Nargó és un dels tres més importants i prometedors del món. La seva economia és abans de tot agrícola i de ramaderia de bestiar boví. Té abundants recursos forestals i indústria làctia. Alguns dels seus habitants viuen dels rovellons i les tòfones.

Els últims anys ha anat creixent el sector de serveis, especialment els relacionats amb el turisme: restaurants, hotels i residències-casa de pagès. Al poble hi ha una societat de caçadors i un club de futbol. Destaca el Museu del Raier a la capella del Roser. Coll de Nargó va ser, juntament amb el Pont de Claverol, a la Noguera Pallaresa, el nucli més important de raiers de Catalunya.  L'activitat del raier començava a l'hivern als boscos de pi negre i avet dels Pirineus, després es barranquejaven les bigues riu avall fins als punts d'enraiament, i a l'estiu es duien els rais navegant fins als punts de distribució de la fusta. Els rais i els raiers es van acabar als anys trenta. Hom celebra la fira del Rovelló (12 d'octubre) amb un concurs i dinar popular. Hom fa festa major per Sant Jaume (25 de juliol), i a meitat d'agost es fa la baixada de rais. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua