LERIDA - LLEIDA

Comarca

Alt Urgell

 

Provincia

Lleida - Lerida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

19697

 

Sede: Seu d'Urgell

Dirección

Passeig Joan Brudieu, 15

Código postal

25700

Teléfono

973 353112

Fax

973 352788

Oficina Turismo

902 15 47 15

Informacion

Web Oficial

Alt Urgell pagina del Consell Comarcal

Web de Interés

La comarca del Alto Urgell
 

E-mail municipio

turisme@alturgell.ddl.net
 

Situada a la zona nord-occidental de Catalunya, li fan de límit les comarques de la Cerdanya, el Berguedà i el Solsonès per la banda de llevant, els dos Pallars per ponent, la Noguera per migjorn i Andorra per tramuntana.
L'Alt Urgell té una forma allargada, com una mena de piràmide invertida, pariona del Pallars Sobirà, bé que més desplaçada al S. La llargada li és donada pels 46 km del riu Segre, que rega la vall principal i és l'eix de la comarca, mentre que suggereixen l'amplada de la capçalera els 22 km del riu de Lavansa, els 16 km del riu de Pallerols i els 12 km de la Valira, que corren pel seu sector de més al N, fins a ajuntar-se amb el Segre.

Paisaje en la comarca Alt UrgellPaisaje en la comarca Alt Urgell

L'economia de la comarca, de base tradicionalment agrícola i ramadera, s'ha anat diversificant fins a l'estructura actual, amb una forta implantació del sector terciari.

L'especialització ramadera de l'Alt Urgell es concentra sobretot en el bestiar boví, amb gairebé 500 explotacions, la majoria de les quals es dediquen a la producció de llet. En aquest sentit, cal afegir que l'Alt Urgell és un dels màxims productors de llet de Catalunya.

El Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb les seves 41.342 hectàrees, és el parc més gran de Catalunya. D’espectaculars paisatges com la cara nord del Cadí, el massís del Pedraforca, les estretes valls del Moixeró o els magnífics boscos de faig, avet i pi negre, aquest espai protegit destaca per la seva extraordinària diversitat. Més de 230 espècies de vertebrats, 1.500 tàxons de plantes superiors, 92 espècies de cargols, el 75 % de les papallones diürnes de Catalunya, 218 espècies d’aràcnids, són alguns dels exemples d’aquesta biodiversitat

Entre les manifestacions folklòriques més interessants de la comarca cal destacar les festes de Carnestoltes de la Seu, Organyà i Oliana, l'aplec que es fa el 24 de juny a Sant Joan de l'Erm, les festes majors d'Oliana, Organyà i la Seu, totes al mes d'agost, la trobada d'acordionistes d'Arsèguel al mes de juliol, els Festivals de Música Brudieu de la Seu, també a l'agost, i la representació del Retaule de Sant Ermengol, que té com a marc el claustre de la catedral de la Seu. Cal esmentar també les fires que es fan el mes de novembre a Oliana, Organyà i la Seu.

fiestas de los gigantes en la seu de urgell

imatges de capgrossos i gegants de la Seu d'Urgell

 

 

Actualment, les branques d'activitat lligades al turisme, destacant el turisme rural, com són el comerç, la restauració, l'hostaleria, el transport i les comunicacions, són les que ocupen un major nombre de treballadors en el sector terciari.

L'Alt Urgell és una de les comarques per excel.lència per gaudir del turisme rural al Pirineu. Aquí hi trobareu tot l'any una bona cuina, bon repòs, activitats de natura i d'aventura, productes artesans i mostres de la nostra cultura.

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua