LERIDA - LLEIDA

Comarca

Las Garrigas / Les Garrigues

 

Provincia

Lleida - Lerida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

20.350

 

Sede: Les Borges Blanques

Dirección

Av. Francesc Macià , 54

Código postal

25400

Teléfono

973 14 26 58

Fax

973 14 01 06

Oficina Turismo

973 14 26 58

Informacion

Web Oficial

Las Garrigas / Les Garrigues

Web de Interés

Portal turistico de les Garrigues
 

E-mail municipio

consell@garrigues.cat
 

Les Garrigues és una de les comarques de Catalunya, dins la província de Lleida, d’una extensió de 799,7 km2 dividits en 24 municipis. Per la seua superfície és una de les comarques més aviat grans del Principat però per la població és una comarca mes aviat despoblada amb 20.350 habitants el 2008. La capital administrativa de la comarca és Les Borges Blanques.

la bandera del Consell Comarcal de les Garriguesla bandera del Consell Comarcal de les Garrigues

 

 

 

 

 

El Consell Comarcal de les Garrigues ha creat un espai amb l'objectiu de fomentar i promocionar la comarca: el Centre d'Interpretació de les Garrigues.
Aquest Centre pretén portar el visitant a fer un viatge per la comarca, ensenyar-li els llocs d'interès que pot visitar, despertar-li inquietud pel nostre patrimoni i convidar-lo a descobrir la comarca.
El Centre d'Interpretació de les Garrigues permet una visita dinàmica i guiada a través de tècniques audiovisuals, i pretén entretenir, sorprendre i, sobretot, informar el visitant.
Les visites tenen una durada d'uns quaranta-i-cinc minuts i s'han de concertar al telèfon 973 14 26 58

Municipis de Les Garrigues:

L'Albagés
L'Albi
Arbeca
Bellaguarda
Les Borges Blanques
Bovera
Castelldans
Museo de l´Oli a Les Garrigues

Cervià de les Garrigues
El Cogul
L'Espluga Calba
La Floresta
Fulleda
La Granadella
Granyena de les Garrigues
Juncosa
Juneda
Els Omellons
La Pobla de Cérvoles
Puiggròs
El Soleràs
Tarrés
Els Torms
El Vilosell
Vinaixa 

Museo de l´Oli a Les Garrigues

La pedra té un espai important dins el llegat cultural de la comarca. Les construccions de pedra seca són principalment antigues cabanes de volta, receptacles d'aigua, els marges o espones, els aixoplucs i els recers, que es construïen exclusivament amb pedra (sense utilitzar cap tipus de subjecció entre les diferents peces) i que queden perfectament integrades en el paisatge garriguenc.

El mercat de les Borges, que se celebra el dimarts, és el més important de la comarca, encara que també celebren mercat els municipis més grans, com Juneda, Arbeca, la Granadella, Fulleda, Castelldans i el Soleràs.
Només hi ha dues fires a la comarca. D'una banda, la fira de Santa Caterina, que se celebra a Arbeca pels volts del 25 de novembre, i que inclou una exposició de maquinària agrícola i la fira del gos caçador. D'altra banda hi ha la fira de les Garrigues, la més important de la comarca, que se celebra a les Borges Blanques des del final d'abril al principi de maig i es dedica principalment a l'agricultura i a la maquinària agrícola; té una especial anomenada dins d'aquesta fira la Mostra de l'Oli.

L'Oli d'Oliva Verge Extra de la Cooperativa d'Arbeca ha estat reconegut en concursos internacionals com un dels millors del món.

 

L'Oli d'Oliva Verge Extra de la Cooperativa d'Arbeca
Arbequina i Secció de Crèdit SCCL reuneix a més de 700 socis productors d'olives arbequines que conreen les seves finques sota els criteris i directrius marcades pels enginyers agrònoms de la cooperativa, que junt amb un acurat procés de elaboració per part dels nostres mestres d'almèssera, aconsegueixen obtenir una producció d'Oli d'Oliva Verge Extra de la més alta qualitat que més tard es comercialitzarà en els diferents envasos.

Pel que fa al turisme, en conjunt té una escassa presència a la comarca i es nodreix fonamentalment d'aquells que van emigrar i tornen als seus municipis d'origen per passar-hi les vacances. La llunyania dels grans centres turístics (els Pirineus o la costa mediterrània), l'escàs coneixement que hom té de la comarca i la poca difusió dels atractius comarcals són factors que incideixen en l'escàs desenvolupament.

Com la comarca mateixa, que manca d'una cohesió entre els diversos municipis en l'actualitat i d'una cohesió històrica en el passat, el folklore garriguenc també palesa una gran heterogeneïtat. Es documenta la pervivència, sobretot als municipis més septentrionals i occidentals, del costum de cuinar la cassola de tros (plat típic de les terres de Lleida ja descrit al Segrià i al Pla d'Urgell), bé sigui en una festa dedicada a aquest fet, o dins dels actes d'alguna altra festa popular. També hi ha el costum a molts municipis de fer les dolces orelletes, postres típiques de les Garrigues, que es confeccionen amb una pasta molt fina feta a base de farina, sucre i ous.