LERIDA - LLEIDA

Comarca

Noguera

 

Provincia

Lleida - Lerida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

38395

 

Sede: BALAGUER

Dirección

Passeig d'Àngel Guimerà, 28-30

Código postal

25600

Teléfono

973 448 933

Fax

973 445 324

Oficina Turismo

973 445 194

Informacion

Web Oficial

Noguera

Web de Interés

Noguera Aventura
 

E-mail municipio

consell@ccnoguera.cat
 

Embassament de Camarasa, a la Noguera Pallaresa

Embassament de Camarasa, a la Noguera Pallaresa

La Noguera, ubicada al Prepirineu de Lleida, és la comarca més extensa de Catalunya i una de les més heterogènies per la seva gran varietat paisatgística que li confereix un caràcter molt peculiar, únic a Catalunya.

Ofereix un gran ventall de possibilitats a l’hora de visitar-la. La zona nord o Noguera Alta desplega un paisatge encisador que acull paratges i racons d’interès històric, natural i d’oci: la serralada del Montsec d’Ares i de Rúbies, congostos i embassaments com els de Mont-rebei, Terradets, Camarasa, Mu... i reserves naturals com la de Sant Llorenç de Montgai on es poden practicar diferents activitats.

A la Noguera Baixa el paisatge canvia radicalment i s’hi estenen grans planures amb un gran nombre de camps de conreu de secà i regadiu.

Tot i ésser una comarca amb una gran extensió, no està molt poblada ni tampoc massa transformada. Encara conserva grans elements paisatgístics i naturals com succeeix en tota la zona del Montsec; una serralada que separa la plana de Lleida de l'inici dels Pirineus i que en congostos com el Pas de Terradets aconsegueix expressar tota aquesta bellesa.

El fet d’haver estat l’avantguarda de la Catalunya Vella i part important del comtat d’Urgell va deixar empremta en viles, castells, esglésies i monestirs.
El Montsec és el paratge ideal per gaudir del cel a través del Parc Astronòmic Montsec (PAM), una finestra oberta a l’univers, que acosta el visitant a l’apassionant món de la ciència i al descobriment de l’origen de la vida.

Municipis de la Noguera:

Municipis y mapa de la Noguera

1 Àger
2 Albesa
3 Algerri
4 Alós de Balaguer
5 Artesa de Segre
6 Les Avellanes i Santa Linya
7 Balaguer
8 La Baronia de Rialb
9 Bellcaire d'Urgell
10 Bellmunt d'Urgell
11 Cabanabona
12 Camarasa
13 Castelló de Farfanya
14 Cubells
15 Foradada
16 Ivars de Noguera
17 Menàrguens
18 Montgai
19 Oliola

Parc Astronòmic MontsecParc Astronòmic Montsec
 

20 Os de Balaguer
21 Penelles
22 Ponts
23 Preixens
24 La Sentiu de Sió
25 Térmens
26 Tiurana
27 Torrelameu
28 Vallfogona de Balaguer
29 Vilanova de l'Aguda
30 Vilanova de Meià

 

 

La Noguera disposa d’antics senders entre muntanyes, molts d’ells utilitzats pels nostres avantpassats, que ofereixen al caminant la possibilitat de gaudir del contacte amb la natura, de la tranquil·litat, del silenci, observar la diversa flora i fauna, discórrer entre bosc mediterrani i caminar per la història visitant el llegat que ens ha arribat fins als nostres dies.

Deportes acuáticos: Rafting, Canoas en aguas bravas, Barranquismo Hidrospeed y Open Kayak
Terrestres: Tiro con Arco, Rutas a caballo, Rutas guiadas a pie, escalada y rutas de btt
Aéreas: Puenting y parapente biplaza
Deportes de nieve: Snowboard, Esquí, Motos de nieve, Raquetas de nieve.

Vells costums i tradicions s’apleguen a l’entorn del Sant Crist de Balaguer, el Ranxo de Ponts, la Plantada del Xop de Vallfogona de Balaguer, la Trobada de Campaners d’Os de Balaguer, els concerts de música als castells... Altres festes que destaquen per la seva peculiaritat són la Transsegre de Balaguer, el Concurs de Cassoles d’Albesa, els pessebres vivents de Camarasa, Térmens i Penelles, la representació de la Passió de Balaguer...

Gastronomia de NogueraGastronomia de Noguera


 

L'artesania alimentària dóna una primera referència d'alguns dels productes que entren dins la gastronomia noguerenca, si bé aquesta inclou una gran diversitat de plats i components. Es poden esmentar els cargols a la bellcairina i a la gormanta, les caragolines amb ceba i tomata, el cassolí de Balaguer, el ranxo de Ponts, la sopa d'alls i patates i la perdiu amb bolets

 

 

Un dels menjars que ha adquirit major relleu com a exponent de la gastronomia noguerenca és l'anomenada coca de recapte o coca amb samfaina, feta pels forners de la comarca. Consisteix generalment en la pasta de farina amarada amb oli i guarnida amb pebrots i albergínia escalivats, acompanyats d'arengada o llonganissa, per bé que el guarniment vegetal i animal és motiu també d'altres combinacions.

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua