LERIDA - LLEIDA

Comarca

Pallars Jussà

 

Provincia

Lleida - Lerida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

12600

 

Sede: Tremp

Dirección

C/ Pau Casals, 14

Código postal

25620

Teléfono

973 65 01 87

Fax

973 65 28 31

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Informacion

Web Oficial

Pallars Jussà

Web de Interés

Turisme actiu, portal del Pallars Jussà
 

E-mail municipio

consell@pallarsjussa.ddl.net
 

El Pallars Jussà és una comarca pirinenca que comprèn gran part de la plana de la conca del Riu Noguera Pallaresa, Flamisell i la plana de la Conca Dellà. Limita amb les comarques de la Noguera, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell i Ribagorça a l'Aragó. És un dels dos fragments en què quedà subdividit el territori històric del Pallars. A la banda nord, per la part dreta de la Noguera, s'estén la vall Fosca, voltada de cims altíssims: Subenuix, Peguera, Montsent de Pallars etc., en un paisatge d'alta muntanya. Les serres prepirinenques més destacades són les de Sant Gervàs, Boumort, Gurp, damunt la conca; i el Montsec d'Ares i el de Rúbies, molt abruptes, marquen el límit amb la Noguera



Municipis del Pallars JussàMapa municipis del Pallars Jussà:
Abella de la Conca, Isona i Conca Della, Sant Esteve de la Sarga, Torre de Cabdella, Castell de Mur, Llimiana, Sarroca de Bellera, Tremp, Conca de Dalt, Pobla de Segur, Senterada,Gavet de la Conca, Salàs de Pallars, Talarn

Consell Comarcal del Pallars Jussà: Té la seu al carrer de Soldevila, 18, de la ciutat de Tremp, en un edifici de nova construcció que aprofita alguns elements del casal pairal dels Sullà, palauet renaixentista i barroc que estava en molt mal estat. A part del mateix Consell Comarcal, en el mateix complex hi ha l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, que té com a sala de consulta per als investigadors l'antiga capella del palau.

Llesques de pa amb tomàquetLlesques de pa amb tomàquet al pallars jussa


Destaca la fabricació d'embotits, conserves, postres, i més rarament també farina, oli, mel, formatges o fins i tot vi. A la comarca es fa un esforç especial per promocionar el xolís pallarès, una variant local de la llonganissa seca, fet amb carn de porc. En l'àmbit dels embotits s'ha de destacar també la girella, producte típic de la cuina pallaresa, a base de carn picada de be, habitualment tripes i freixura, que es barreja amb arròs, ous durs, pa ratllat i bocins de cansalada i és condimentat amb all i julivert i sal i pebre. Introduïda la massa dins un estómac de be, és bullida a la cassola i després se serveix freda o arrebossada. A més d'aquest producte, hom destaca altres tipus d'embotits com la secallona, el bull i el confitat amb llom. Són força tradicionals els plats de caça de conills, perdius, estofat de llebre, civet d'isard i porc senglar. Altres plats són la coca de samfaina i els cargols amb salsa

Als darrers decennis hi ha arribat el turisme, atret per la bellesa del paisatge, la possibilitat de practicar l'excursionisme i l'escalada, la pesca o els esports d'aventura i nàutics

Riu Noguera PallaresaRiu Noguera Pallaresa



Turisme cultural:
Museu del Raiers
Ecomuseu hidroelèctric de la Vallfosca
Museu de la Conca Dellà i parc cretaci
Museu comarcal de ciències naturals
Les botigues-museu de Salàs de Pallars
Casa Bonifaci. Museu de Llimiana

Per fer una visita en un únic dia recomanem el castell de Mur. Si el visitant disposa de més temps pot fer l’itinerari següent: partir del castell de Llordà, a Isona, que fou residència d’Arnau Mir de Tost, i continuar en direcció a Tremp, desprès d’haver visitat Santa Maria de Covet, i més enllà, fins al castell de Mur, al municipi de Castell de Mur. Després cal seguir el curs de la Noguera Pallaresa cap al sud, i creuar el Montsec, per arribar fins a Àger, on es pot completar la ruta amb la visita al centre històric.

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua