LERIDA - LLEIDA

Comarca

Urgell

 

Provincia

Lleida Lerida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

36670

 

Sede:

Dirección

C. Agoders, 16

Código postal

25300

Teléfono

973 500 707

Fax

973 500 666

Oficina Turismo

973391089

Informacion

Web Oficial

Consell Comarcal de l'Urgell

Web de Interés

Portal de l´Urgell
 

E-mail municipio

escriure a consell@urgell.cat
 

’ Urgell és una comarca d’interior situada a la plana de Lleida, molt accessible i ben comunicada que posa a l’abast del visitant tots els seus valors culturals i paisatgístics en un entorn que conserva la seva genuïnitat. Allunyada del brogit dels nuclis turístics per excel·lència, l’ Urgell aporta uns valors cada cop més preuats per a aquells que cerquen el recer, la calma, el gaudi d’ uns pobles i uns paisatges autèntics.

Anglesola, comarca UrgellAnglesola,  Plaça de l'església, comarca UrgellDins de l'estricta demarcació administrativa de la comarca hom pot distingir quatre contrades o comarques naturals amb característiques pròpies: el sector del Pla d'Urgell, la Ribera de Sió, la Conca del Riu d'Ondara i la Vall del Riu Corb. Aquestes grans àrees geogràfiques són més extenses que el territori que es descriu a la comarca de l'Urgell

L'origen del topònim és un manlleu de l'antic comtat pirinenc d'Urgell que conquistà el sector del nord de la comarca i van deixar aquest nom a una extens sector que inicialment era poc poblat i emprat com a terra de pasturatges. En fer-se la conquesta definitiva de Lleida al segle XI apareix ja totalment configurada en els nuclis i poblacions importants.

A la comarca hi ha una gran quantitat de creus de terme. L’origen de les creus de terme és incert , però es creu que estaven situades en llocs que delimitaven el termes dels pobles. L’altra versió és de donar la benvinguda o acomiadament dels transeünts i persones que passaven per allà tot beneint el seu camí.

Canal d'Urgell

El Canal d'Urgell és una infraestructura hidràulica

Ajuntaments de l´Urgell:
Tàrrega
Verdú
Vilagrassa
Anglesola
Tornabous
la Fuliola
Castellserà
Guimerà
Ciutadilla
Nalec
Sant Martí de Riucorb
Maldà
els Omells de Na Gaia
Vallbona de les Monges
Belianes
Preixana
Bellpuig
Agramunt
Puigverd d'Agramunt
Ossó de Sió

Si no comptem algun clap de bosc de roure valencià o de pinassa que hi hauria a les muntanyes del SE, la quasi totalitat de la comarca, en estat natural, seria coberta de bosc de carrasca (Quercus ilex ssp. rotundifolia), és a dir, d'un alzinar sec i amb poc sotabosc, en el qual l'arbre dominant seria la raça ibèrica i nord-africana de l'alzina, que el poble anomena carrasca.

La cuina de l’Urgell és una espècie d’art quotidià, efímer i a la vegada etern, posat a la taula. És una bona raó per visitar la comarca i degustar un dels molts plats que ofereixen els restaurants i les fondes de la zona. Podeu menjar des d’una olla barrejada de l’Urgell, una cassola de peus de porc amb caragols, un pollastre al timó o unes postres tan delicioses com els torrons i la xocolata a la pedra. Els conreus són bàsicament de secà: l'olivera, l'ametller, la vinya i els cereals. Les explotacions ramaderes complementen l'activitat pagesa

AtmellesUrgell Els conreus són bàsicament de secà: l'olivera, l'ametller, la vinya i els cerealsSi d'alguna fira cal fer esment és de la que se celebrava a la vila de Verdú. Arreu de Catalunya fou coneguda aquesta fira d'animals de peu rodó, tan famosa com la d'Organyà o la de Salàs de Pallars. El rei Pere III, a instàncies de l'abat de Poblet, senyor de Verdú, la instituí l'any 1378 perquè fos celebrada, amb totes les garanties i tots els privilegis reials, entre el 25 d'abril i el 4 de maig

Actualment es mantenen tres mercats setmanals arreu de la comarca: el dilluns a Tàrrega, el dimarts a Bellpuig i el dimecres a Agramunt. Cal destacar també les Fira del Torró d'Agramunt (12 d'octubre), la Mostra Comercial de la Vila de Bellpuig (primer diumenge d'octubre) i la Fira del Vi de Verdú (12 d'octubre).

La comarca és rica en costums, cançons, dites i celebracions. Autors com Valeri Serra Boldú de Castellserà o Joan Puig van fer estudis sobre el folklore i les tradicions a la comarca.

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua